MovSer

All about movies and series

Black Hawk Down 4k Blu-Ray anmeldelse Black Hawk Down 4k Blu-Ray anmeldelse
UHD 4K Blu-ray anmeldelse Dansk udgivelse: 19/08-2019 ‘Black Hawk Down’. 2001, 2h 30m, Ridley Scott Josh Hartnett, Eric Bana, Ewen McGregor, Tom Sizemore, William Fichtner,... Black Hawk Down 4k Blu-Ray anmeldelse

UHD 4K Blu-ray anmeldelse

Dansk udgivelse: 19/08-2019

‘Black Hawk Down’. 2001, 2h 30m, Ridley Scott

Josh Hartnett, Eric Bana, Ewen McGregor, Tom Sizemore, William Fichtner, Sam Shepard, Ewen Bremner

“Baseret på en sand begivenhed”

Den 3. Oktober 1993 bliver hundred amerikanske rangers droppet af i hjertet af Mogadishu, Afrika. Hvad der skulle have forestillet en simpel og enkelt mission om at finde og tage to højt profileret krigsterrorister til fange, endte i stedet i komplet blodrus og tragedie. To Black Hawk-helikoptere skydes ned og tilstrømmende soldater fanges i krydsilden mellem hundredvis af militia. Missionen ændrer sig drastisk og hvad der blot skulle have taget under en time at fuldføre, vil vise sig at strække sig over adskillige dage.

I 2001 formidlede Ridley Scott velsagtens en af sine siden da største perler. Krigsdramaet “Black Hawk Down” som den dag idag stadig står knivskarp, autentisk, hjerteskærende og fuld af blod. Ikke mindst i 4K versionen af filmen der for nyligt blev udgivet, med over 20 minutters ekstra spilletid, der kun tilføjer flere lag oven i et allerede helstøbt mesterværk. Hvorfor laves disse film dog ikke længere? 

“Black Hawk Down” spilder ingen tid og i løbet af en kort introduktion af vores militære hovedpersoner, udforsker handlingen et konstant kapløb med tiden om at redde alle de soldater som forbliver tilbage i håbet om at håndtere et krigsinferno, der har taget overhånd og som er ude af kontrol. Pludselig bliver missionen at få tropperne bag fjendens linje tilbage i live og behold. “Leave no man behind” siger den amerikanske General Garrison (Sam Shepard) flere gange undervejs, og det går hurtigt hen og bliver filmens evindelige parole.

Som følge af de nedskudte kamphelikoptere stiger intensiteten gradvist, og som tilskuer befinder man sig i et panisk bybillede hvor skuddene flyver om ørene for hvert et gadehjørne der skal krydses for at komme til næste destination. “Black Hawk Down” fokuserer udelukkende på broderskabet mellem disse rangers, hvor manden ved siden af opvejer for livet selv. Det er denne åndsfælle der forbliver det store hjerte i filmen som understøttes igennem troværdige kulisser, hvor de 18-årige praktiske effekter stadig står som en bedrift, selv film den dag idag ikke kan overgå.

Josh Hartnett spiller en af sine livs roller som sergenten Eversmann, der desværre ikke får den samme opmærksomhed som i fordumstid. Han er helt igennem glimrende som den pludselige indsatsleder der sendes ind med sit hold af nære venner og rødder, hvor hans evner som urutineret øverst ledende kommer i styrkdykkende omsving med et nervepirrende pres fra kommandoen for oven og det største dilemma bliver øjeblikkeligt hvorvidt han kan få sin deling hjem i live. Dette er kaotisk krig når det er bedst, og det største kompliment Ridley Scott får med på vejen som instruktør, er at han har formået at skabe et mesterværk der rammer sjæl og hjerte. Aldrig har blod, pligt og ære følt så ægte.

Vurdering:

Sideløbende med “Black Hawk Down” formåede Ridley Scott ligeledes at producerer og instruere både “Hannibal” og “Gladiator” man nærmest skulle tro var lavet back-to-back med dette krigsepos. Det er helt igennem surrealistisk at forestille sig hvordan den dengang 63-årige filmager kunne formå at instruere tre successer på så kort tid. Men det svækker under ingen omstændigheder visionen og indlevelsen i “Black Hawk Down” som i sandhed var blandt det tidlige startskud for R-ratings i sin fuldeste form.

Læssevis af scener viser i den grad hvad krig kan forvolde af skader, og der spares hverken på blod eller afrevet lemmer her og der. “Black Hawk Down” er dog ikke kun et visuelt vidunder på samtlige områder, men det viser sig ligeledes at være en film med hjertet det rigtige sted, som heldigvis ikke åbenlyst lever på et kvalmende patriotisk niveau, men som dykker dybt ned i den broderlige ånd, og hvad vi som mennesker er villige til at give afkald på. “Black Hawk Down” er et mesterværk, vi sjældent kommer til at se igen.

 

Indhold:

  • 1 disk (4k skive med både en almindelig og forlænget version ’20 minutter’ af filmen)

Ekstra materiale: 

  • Ingen

HVORFOR KØBE DEN PÅ 4K? 

Man skal ikke købe denne version af filmen hvis man har forhåbninger om et kig bag om kulisserne og hvordan filmen i det hele taget blev til. Der følger intet med, andet end to forskellige længder på filmen. Den almindelige biografiske version, samt den forlængede version, der giver lidt over 20 minutters ekstra scener, men som dog er særdeles indflydelsesrige at få med. Hvor man tidligere måske følte at der var nogle plothuller undervejs, går den forlængede udgave ind og kompenserer for. Vi ser bl.a. hvad der sker med Orlando Bloom’s debutspillende karakter Blackburn. Vi får en anderledes og mere dyb afrunding på filmen. Og især starten er proppet med nye scener, hvor vi får et mere indsigtsrigt blik i soldaternes liv, hvilket styrker forholdet til karakterspillet endnu mere.

Visuelt er “Black Hawk Down” betageligt mere flot at se på i 4K, hvor den stadig er grovkornet og gritty i billedet, men hvor detaljerne undervejs har fået mere dybde. Eksplotioner, røg, sved, våbene er mere in you face hvilket for mig, gjorde filmen det mere opsigtsvækkende og spændende. Det var helt og aldeles som at se en gammel perle, født på ny. Dertil har vi naturligvis et lydspor der vil tage enhver film entusiast med storm. Med sin Dolby Atmos Master Audio 7.1 befinder man sig øjeblikkeligt i krigen på et og samme sted, hvor de bombastiske lydeffekter virkelig kommer til sin ret.

Overvejer man at købe “Black Hawk Down” på Blu-ray, men er ejer af en 4K afspiller og fjernsyn, så er det bestemt ikke en skidt idé at ofre et par håndører ekstra på den forbedrede og opskalerede version af filmen. Kan man leve med at man ikke får andet end filmen i sin besiddelse og altså ingen ekstra materiale, foruden en håndfuld nye scener – så vil man sent fortryde at have fået denne i sin samling.

 

 

Spread the love

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.