MovSer

All about movies and series

Elton John stor glimter i glimrende 4K/Blu-Ray udgivelse fra Paramount. Elton John stor glimter i glimrende 4K/Blu-Ray udgivelse fra Paramount.
Gense Taron Egerton som Elton John og giv den gas på karaoke anlægget hjemme i stuen! Elton John stor glimter i glimrende 4K/Blu-Ray udgivelse fra Paramount.

Elton Johns biopic “Rocketman” leverer nostalgisk gensynsglæde hjemme i hjemmebiografen.

Sir Elton Hercules John blev født Reginald Kenneth Dwight 25. marts 1947 i Middlesex i Storbritannien.

Han skulle vokse op og blive éen af Englands største stjerner med 550 millioner solgte albums, som han skrev med lyrikeren Bernie Taupin.

Hans far, Stanley Dwight var officer i det engelske luftvåben,  Royal Air Force. Han var tit bortrejst, og det var moderen Sheila Harris, der alene tog sig af opdragelsen af Reginald. Sheila Harris har indrømmet at Reginalds barndom ofte var præget af skænderier mellem forældrene og generelt præget af nervøsitet.

Som treårig begyndte Reginald at spille på klaver, og som fireårig stod det klart for forældrene, at han havde særligt talent for klaver, som han ofte brugte til familiesammenkomster og fester. Som niårig opdagede Reginald kongen af rock n´roll, Elvis Presley. Snart begyndte hans mor at købe plader med rock n´roll til sin søn med kunstnere som netop Elvis Presley og Bill Haley & The Comets. Som 11-årig fik Reginald et stipendium på musikkonservatoriet, The Royal Academy of Music og besluttede sig for at vie sit musikalske talent til rock ‘n’ roll-genren.

Resten som de siger er: history!.

Hvad står vi med?

Queen/Freddie Mercury biopic´en “Bohemian Rhapsody” fra 2018 fik omsat for over 900 millioner dollars på verdensplan og det har sikkert været éen af hovedårsagerne til at Elton John med Paramounts hjælp fik søsat “Rocketman”

Problemet er bare at Elton John her i 2019 endnu er i live, og det var sikkert éen af grundene til at “Rocketman” “kun” kunne generere 194 millioner dollars tilbage til Paramount.

“Rocketman” er dog en mere vellykket film end “Bohemian Rhapsody”. Den går dybere ind på fænomenet Elton John med alt hvad den kan trække af omsorgssvigt, stofmisbrug, usikkerhed og identitetskriser i forbindelse med hans spirende seksualitet.

Filmen er lavet som musical, og det er faktisk en god idé, for modsat Freddie Mercury er Elton John ikke en personlighed som er specielt spændende bekendtskab og det er mest i hans modgang og kriser vi kommer tæt på ham.

Vores superstar bliver følsomt og velspillet spillet af Taron Egerton, han har tidligere bl a. spillet “Eggsy” i “Kingsman” filmene. Han kommer under huden på Elton og man kan føle hans smerte, specielt i scenerne med hans uduelige og ufølsomme forældre.

Musikken er modsat “Bohemian Rhapsody” 100% ny/genindspillet med kun Taron Egertons vokalarbejde, og det er lidt synd. Det havde været bedre hvis Eltons rigtige stemme havde været diskret mixet sammen med musiknumrene.

Filmen foregår i barndomsårene, over gennembruddet med “Your Song” i 1970, megastjerne årene i 70´erne til stofmisbrug årene i startfirserne med comeback hittet “I’m still standing”.

Tidsperioden er flot gennemarbejdet i Dexter Fletchers instruktion. Specielt kostumerne fra hans kreative glansperiode i start halvfjerdserne står glimtende smukt og nostalgisk stærkt.

Der bliver sprunget lidt frem og tilbage i tidsperioderne, ikke alt er historisk korrekt, men de legendariske sange bliver fint flettet sammen så det hele kan passe ind. F.eks bliver “I want love” som Elton John udsendte i 2001, brugt i en barndom scene.

“Rocketman” er ikke verdens bedste musik biografi film, men den er en fin mellemvare der bedst fungerer til karaokebaren i stil med “Mamma Mia”- filmene.

Der er et stykke vej endnu til musik biopic mesterværkerne “The Buddy Holly story” fra 1978 og Ian Curtis dramaet “Control” fra 2007, men mindre kan sagtens gøre det.

Hvorfor skal jeg gense “Rocketman” og er den værd at investere i?

“Rocketman” kan naturligvis både streames og piratkopieres til den store guldmedalje, men 4K kvalitet med HDR og Dolby Atmos lyd, er altså ikke noget der bliver foræret.

Filmen er dog ikke “skudt” i 4K men i 2K hvilket så bliver opskaleret til 4K, hvilket i og for sig er lidt snyd, men det er dog desværre også normen for specielt “Marvel” film. Der er dog stadig en større kvalitetsforskel med brug af HDR, der virkelig får Eltons farverige kostumer til at skrige gennem storskærmen.

Ligeledes er lydoplevelsen i særklasse for sig, modsat streaming lyd, med Dolby Atmos lydsporet som hifi guf for ørene.

Finder jeg “guf” i ekstramaterialet?

Nej. Desværre er “Rocketman” udstyret med de sædvanlige korte, nærmest reklame fabrikerede, interviews og “behind the scenes” som bare virker påklistrede og småkedelige. Bevares vi møder den rigtige Elton John omkring tilblivelsen af filmen men det er ikke dybt nok.

Der burde som minimum have været indlagt et kommentarspor med Sir Elton omkring hans personlige liv i samstemmende symbiose med scenerne fra filmen.

Heller ikke en original koncert fra tidsperioden er vedlagt. En Criterion udgave ville have været foretrukket.

Skal jeg så investere i “Rocketman”?.

Ja hvis man kunne lide filmen, er den et gensyn værd til flere lejligheder. Specielt som en god og vellykket karaoke aften med vennerne/veninderne, da der er ekstra karaoke features på skiven.

Billed og lydkvaliteten taler også for sig selv.

Er man Elton John fan, er den dog et MUST! Filmen kan bestilles hos: www.gucca.dk

Lad os så få den Bowie biopic!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.