MovSer

All about movies and series

Anmeldelse: Anders Thomas Jensens ´Retfærdighedens ryttere´ er Egon, Benny, Kjeld, Børge og Dynamit-Harry i ny frisk indpakning. Anmeldelse: Anders Thomas Jensens ´Retfærdighedens ryttere´ er Egon, Benny, Kjeld, Børge og Dynamit-Harry i ny frisk indpakning.
En ulykke kommer som bekendt sjældent alene og de fire middelaldrene herrer sørger nærmest for at et helt jordskred af ulykker kan oprulles på... Anmeldelse: Anders Thomas Jensens ´Retfærdighedens ryttere´ er Egon, Benny, Kjeld, Børge og Dynamit-Harry i ny frisk indpakning.

Foroven ses fra venstre: Markus, Otto, Mathilde og Emmentaler. Lennart er gået ud i marken for at “Moon-shine!”.

BLASFEMI! vil gamle Olsen Banden fans sikkert sige, men efter Tom Hedegaard slog det sidste kistesøm i Olsen Banden sagaen i 1998, har vores nation ikke haft en “bande” der kollektivt har kunnet samle os ved “middagsbordet”.

Dette har vi nu muligvis endelig fået i Anders Thomas Jensens fantastiske ensemble stykke: ´Retfærdighedens ryttere´.

Opskriften på “banankagen”:

En blå cykel danner rammen for historiens start, da gustne østeuropæere tager til Dannevang på cykelrov og efterlader en blå cykels ejer, skole pigen Mathilde(Andrea Heick Gadeberg), i stort afsavn, for hvordan kommer hun nu til skole? Kan I huske Ølstykke drengene Ibens store hit fra 1997? – Det er nemlig sådan hun føler det:

Denne optakt til vor historie fører Mathilde og hendes mor med toget, hvor fortællingens tragedie indtræffer:

Den fyrede statistik professor og matematiknørd Otto(Nikolaj Lie Kaas), udviser nemlig sin store venlighed ved at tildele Mathildes mor et sæde ved togvinduet. Men kort tid efter at de får sat sig, sprænger en bombe og Mathildes mor dør. Tynget af skyldfølelse opsøger Otto Mathilde og hendes far, militærmanden Markus(en herlig brutal Mads Mikkelsen). For Otto er overbevist om at ulykken ikke var en tilfældighed og sammen med hans venner, computerhackeren Lennart – i filmen citeret som den “flotte” Queen lignende guitarist Brian May, (herligt tørt spillet af Lars Brygman) og den traumeramte computer nørd og Cocio drikkende Emmentaler – bliver i filmen omtalt som “endetarmer!” – (en igen veloplagt Nicolas Bro), forsøger den nyligt samlede “kvintet” at få sat de løse ender sammen. Og ikke mindst hinandens nedpakkede traumer. For hvordan tackler man bedst svigt, dødsfald, fedme og alt det lige midt imellem?

Det bliver en forandringens rejse for vores venner, med både rockere og østeuropæiske gangstere i hælene og får Mathilde mon så en ny cykel i julegave, før “kæden hopper af?”.

En “sprængfarlig” cocktail af rørende, eftertænksomme scener blandet med tværsnittende brutalitets action!

Prisbelønnede Anders Thomas Jensen skabte i 2000 en vaskeægte nyklassiker i vores forsnapsede andedam, nemlig filmen: Blinkende lygter. Hans Adams æbler fra 2005 var en mere filosofisk sag, dog med den sorte humor fra Blinkende lygter intakt. Det er af denne (cykel?-)sti Anders Thomas Jensen har valgt at fortsætte på, denne gang med en større snert af realisme, med fri adgang til tårekanalerne og hurra for det. Med ´Retfærdighedens ryttere´ tror jeg vi har ramt toppen af hans fem perlerækker.

For vi bliver her udsat for en fantastisk præmis, i denne fortælling om “kampen for sandheden”. For findes sandheden overhovedet derude, hvad tror vi på, findes gud, er vi fanget af omstændighederne og måske vigtigst: hvad kan vi gøre for at ændre det hele?

Det er disse højtflyvende og essentielle spørgsmål der bliver maskingeværs opskudt, men heldigvis bliver historien fortalt gennem nogle af landets bedste skuespillere, der ikke agerer de mest kløgtige af slagsen.

Historisk set slår det altid gnister i en fortælling når modsætninger mødes. Og vores “tilfældighedens ulykkes ryttere” består af et fantastisk varieret ensemble cast, hvor specielt de fire garvede skuespillere Mikkelsen, Kaas, Brygman og Bro uden at skulle kæmpe for det, konstant stjæler billedet fra hinanden med deres velplacerede guldcitater. BRAVO! Filmen skifter også i et velbalanceret tempo mellem kløgtige ordvekslingsdueller og fræsende maskingeværsaction. Det sidste sørger en rottweiler bidsk Mads Mikkelsen for.

En ulykke kommer som bekendt sjældent alene og de fire middelaldrene herrer sørger nærmest for at et helt jordskred af ulykker kan oprulles på skærmen, og heldigvis for det!. Så kom nu hurtigt med en toer, for karaktererne er altså for fede til at lade stå til i en enkelt “sæson”.

Vi har en ny Olsen Banden, eller?

Mens vi “venter” vedlægger TheMovser en opskrift på banankage:

Banankage:

Tid i alt 60 min.
Arbejdstid 15 min.
Holdbarhed 3 dage
Kan fryses Ja
Antal: 6 pers. 
Ingredienser:
  • 150 g smør, stuetempereret
  • 5 bananer, meget modne, moste( kan afhentes gratis i b.la. Netto hvis man udgiver sig for at være hjemløs)
  • 0,50 tsk. vaniljepulver, (eller kornene fra en hel vaniljestang)
  • 175 g sukker
  • 175 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 4 æg(bedst fra høns)
  • 40 g valnødder, hakkede
  • 1 spsk. smør, til at smøre formen
Fremgangsmåde:

Pisk sukker, vanilje og smør sammen.

Pisk derefter et æg i af gangen(skallen smides ud og lægges i grøn pose) og til sidst røres de mosede bananer i blandingen.(skrællen ilægges i selvsamme grønne pose efter skrælning)

I en ren skål(det klarer din hund) blandes bagepulver, mel og valnødder godt sammen, hvorefter det røres i skålen til en samlet dej.

Smør kageformen og kom dejen i, bag den ved 175 grader varmluft i 45 minutter.

Lad kagen køle af på en rist og pynt den derefter. Herefter vil Lennart i Lars Brygmans skikkelse dukke op.

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.