MovSer

All about movies and series

Anmeldelse: ´En forunderlig verden´. Anmeldelse: ´En forunderlig verden´.
Disney studierne vender stærkt tilbage med deres bedste animationsfilm i knap ti år, der byder på fremragende animation og den første LGBT-hovedperson nogensinde. Anmeldelse: ´En forunderlig verden´.

Foto: MovieNation

Disneys 61´ende klassiker ´En forunderlig verden´, er et kærkomment gensyn med 50´erne og 60´ernes eventyrfilm a la Jules Verne, men er lige så meget år 2022.

Disney studierne vender stærkt tilbage med deres bedste animationsfilm i knap ti år, der byder på fremragende animation og den første LGBT-hovedperson nogensinde.

Det har stået lidt svingende til med Disneys animationsfilm siden 2016´s ´Vaiana´, som Don Hall co-instruerede, efter hans ligeledes vellykkede ´Baymax´ fra 2014.

I 2021 udkom hans ´Raya og den sidste drage´, der var rig på fantastisk animation, men knap så rig på spændende karakterer og en mindeværdig historie. Nu vender han og Disney studierne så tilbage med denne herlighed, der bevidner at både Jules Verne og gamle King Kong historier, sagtens kan appellere til nye generationer.

“Så skal der grilles drenge!”

Vi er i det mystiske land Alanonia, der ligesom vores egen klode, er ved at løbe tør for energikilder. Nu er gode råd dyre og derfor er familien Clade i bedste Indiana Jones/Atlantis stil draget ud for at redde deres verden. Det vil dog vise sig at være vanskeligere end som så, for far og søn Jaeger og Searcher Clade, er bestemt ikke enige om missionens udfald, og efter et dramatisk skænderi, skilles de og går hver til sit for ikke at se hinanden de næste femogtyve år. Den unge Searcher har dog fundet en planteart der vil vise sig at blive en kommende energikilde for Alanonia, hvilket gør ham til byens helt. Men en dag skal der igen findes en ny energikilde og denne gang drager den nu voksne Searcher ud på nye eventyr sammen med b.la. hans kone Meridian og deres homoseksuelle teenagesøn Ethan, der i øvrigt har et godt øje til Diazo fra klassen.

Foto: Looper

Der er sket en del siden Walt Disney sendte Snehvide ud i den fortryllede skov i 1937 i en tid hvor politisk korrekthed ikke var en nødvendighed. Men i 2022 skal der være en vis procentdel farvede og helst med lidt LGBT tilsat, så ingen føler sig stødt. Dette kan i visse historier føles anmassende, men med Disneys seneste i mente, kan der bevidnes at der ikke opstår kvælningsfornemmelser.

Her er der nemlig mere tryk på far og søn relationer tilsat en ekstra farfar relation, så alle aldersgrupper kan knibe en rigtig bromance tåre, hvilket har været tiltrængt i mange generationer.

Ellers bliver der spillet op til filmreferencer som Jules Vernes ´Rejsen til jordens indre´, ´King Kong´ historien og Richard Fleischers ´Den fantastiske rejse´ fra 1966, som Joe Dante mere eller mindre re-makede som 1987´s ´Min mikromakker´, der havde en vis Dennis Quaid i hovedrollen. Om det er derfor at selvsamme Quaid dukker op som filmens stemmeføring i rollen som senior Clade, kan der så kun gisnes om.

Filmens genforening af ​​far og søn (og introduktion til bedstefar og barnebarn) vises rørende og bringer forældrefædrenes årelange bekymringer og fortrydelser op til overfladen, efterhånden som Clades’ cykliske familiedynamik bliver tydelig. Det er den klassiske historie i nye former, der svinger frem og tilbage mellem generationerne, som når en eventyrer forventer, at hans bondesøn er mere som ham, og at bonden overfører sine unikke forventninger til sin egen søn. Det er Disney når det er bedst og yderst velkomment og sikrer at filmens hjerte havner på det rigtige sted.

Animationen er som sædvanlig på første klasses præsentationsstreg, der ikke betvivler filmens 135 millioner dollars budget, der dog desværre i disse streamings tider nok næppe kommer tilbage. Til tider bevidnes et større sansebombardement af farver, der giver hallucinationer til Disney mesterværket ´Fantasia´, med dens syrede brug af bl.a. dæmon edderkopper og brusende skygobler.

Slutteligt ender vi med en veloplagt Disney film der er meget tæt på de fem stjerner, med dens far-søn-forhold og ideen om arv med et økologisk, miljøvenligt twist, der burde give alle et smil på læben, gamle som unge, i et farverigt, sjovt eventyr for hele familien. ´En forunderlig verden´ er til tider overfyldt med tunge temaer om miljøisme, men det holdes sammen takket være dens rørende familiesaga spredt over tre generationer.

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.