MovSer

All about movies and series

Anmeldelse: Femte film om Afdeling Q´s Carl Mørch og Assad, mangler desværre gnist og action momenter, der efterlader filmen som et udvidet afsnit af `Rejseholdet`. Anmeldelse: Femte film om Afdeling Q´s Carl Mørch og Assad, mangler desværre gnist og action momenter, der efterlader filmen som et udvidet afsnit af `Rejseholdet`.
Ulrich Thomsen sørger for ægte "Mørchlægning" i Marco Effekten, der desværre primært kun vil glæde Jussi Adler-Olsen og dennes største fans. Anmeldelse: Femte film om Afdeling Q´s Carl Mørch og Assad, mangler desværre gnist og action momenter, der efterlader filmen som et udvidet afsnit af `Rejseholdet`.

Foto: DFI

Ulrich Thomsen sørger for ægte “Mørchlægning” i Marco Effekten, der desværre primært kun vil glæde Jussi Adler-Olsen og dennes største fans.

Der er noget at leve op til når der skal følges op på den største danske filmsuccesserie de seneste knap ti år, der sammenlagt har trukket mere end tre millioner danskere i biografen siden debuten `Kvinden i buret´ fra 2013.

Nikolaj Lie-Kaas og Fares Fares blev med de fire første Jussi filmatiseringer nærmest dansk folkeeje, men nu er hele succeskagen blevet udskiftet med b.la. Ulrich Thomsen og Zaki Youssef i de efterhånden ikoniske roller. Er det vejen til videre succes for de resterende seks filmatiseringer?

Den famlende handlig:

Kriminalkommissær Carl Mørch vil tilbage på jobbet. Han var oprindeligt pålagt seks ugers orlov med fuld psykologbehandling, men kedsomheden og specielt Treo indtagningen stiger ham til hovedet. Heldigvis tager hans drabschef ham tilbage til jobbet efter fjorten dage. Her dukker der en ny sag op, nemlig sagen om William Stark, en efterlyst familiefar som er mistænkt for pædofili og som aldrig siden blev set. Sagen blev dengang hurtigt lukket grundet mystiske ordrer oppefra i systemet. Men et nyt gennembrud i sagen dukker op, da man pågriber den kun 14-årige østeuropæiske dreng, Marco, i et tog på vej mod Danmark. I hans lomme finder man et pas, der netop tilhører den mistænkte og forsvundne familiefar William Stark. Dette fører sagen længere op i samfundets top, for det viser sig nemlig, at den forsvundne embedsmand havde afslørende beviser for svindel med ulandsbistand. Pludselig er Roma drengen Marco hele nøglen til mysteriet, men er det allerede for sent?

Foto: DFI

Det har ikke været nogen hemmelighed, at filmseriens ophavsmand Jussi Adler-Olsen længe var utilfreds med Zentropas take på sit krimiunivers, og efter kontrakten på de fire første film udløb, er rettighederne til de næste bøger i serien gået videre til Nordisk Film. Et af Jussi Adler-Olsens største kritikpunkter var omkring castingen af Nikolaj Lie Kaas, som han mente var for ung til at spille Carl Mørck. Og `Marco Effekt´ valget af Ulrich Thomsen er da også ni år ældre end Kaas. Derfor kan der næppes nu herske nogen tvivl om, at Adler-Olsen denne gang må have givet sin accept.

Lad det være sagt med det samme: Ulrich Thomsen har med sit “take” på Carl Mørch figuren denne gang et mere “Jussi´sk” tilgang til originaloplægget. Man kan nærmest lugte ham når han traver svedende rundt på politigården med daggammelt tøj og en menneskefjendsk attitude, der bestemt ikke giver ham udsigt til nye sociale sammenkomster. Denne rolle har 57-årige Ulrich Thomsen allerede nu gjort til sin egen, modsat Nikolaj Lie-Kaas’ måske lettere fejlcastede ditto.
Dette er desværre noget af det bedste ved `Marco Effekten`. For hvor de tidligere films instruktører Mikkel Nørgaard, Hans Petter Moland og Christoffer Boe alle fik tilført de rette doser af spænding og kemi mellem karakterene, famler Martin Zandvliet med et manuskript fuldt af løse ender hvor det er svært at finde de høje bølgedale. Den måske mest malende beskrivelse af filmen, vil være ´Under Sandet´ som var titlen på Zandvliets Oscar nominerede film fra 2015.

Marco vil ikke have en cola, for den rimer på Zola!

Noget af det mest vellykkede ved de tidligere Afdeling Q film `Kvinden i buret(2012), `Fasandræberne(2014), Flaskepost fra P(2016) og `Journal 64´(2018), var kemien mellem Mørch og Assad. Kemien i den nye form mellem Ulrich Thomsen og Zaki Youssef er nærmest ikke eksisterende, hvilket er en stor skam. Zaki Youssef er nok mest kendt for sin rolle som Ali i filmen `Danmarks sønner´ fra 2019. Dette er dog ikke hans fejl.

En af filmens større positive overraskelser, udover det fabelagtige titelnummer, ’Traitors´ af gruppen Saveus, var castingen af Anders Matthesen som én af filmens skurke, den slimede Teis Snap. Han giver filmen et tiltrængt pust af underholdende karakter. Sofie Torp overtager rollen som Rose efter Johanne Louise Schmidt, hvilket må betragtes som et komma i seriens udvikling

Jussi Adler-Olsens bogserie om Afdeling Q og Carl Mørck blev skudt i gang i 2007 og i 2012 ramte bogen `Marco Effekten´ os til stor succes. Vi må håbe at seriens næste titel `Den Grænseløse´, som forventes at få premiere i 2023, har mere at byde på, end bare en 59 millioner kroners udgave af et afsnit fra `Rejseholdet´.

Måske det er tid til at en Nikolaj Arcel får lov til at lege lidt med franchiset?

Jeg blev inviteret til filmens pressevisning i den nye ommøblerede Imperial biograf, hvilket var en stor oplevelse.

Københavner biografernes flagskib, der oprindeligt stod klar tilbage i sensommeren 1960, er under nedlukningen blevet opgraderet til en såkaldt THX Ultimate Cinema, så biografgængerne nu kan få den allerbedste biografoplevelse i hjertet af København.

THX Ultimate Cinema i Imperial er nu en vaskeægte premium biografoplevelse, hvor filmene både lyder og visuelt tager sig fantastisk ud. Og det gjorde `Marco Effekten´ virkelig. Aldrig har jeg set så knivskarpt et billede i en biograf, og lydoplevelsen fulgte lige efter.

Biografen er nu udstyret med to 4K dual-laser projektorer, et helt nyt RealD Ultimate lærred, immersive audio (Dolby Atmos-lyd) samt remastered indhold, som er særligt produceret til CGS-sale og sikrer, at publikum oplever hver en detalje i filmen.

THX Ultimate Cinema er en videreudvikling af det historiske THX Cinema-koncept, og THX Ultimate Cinema, der hæver den gængse biografoplevelse til et nyt niveau med klarere og skarpere billeder, stærkere farver, enestående akustik – og alt i alt en bedre filmoplevelse.

THX Ultimate Cinema er:

  • Dual 4K-Laser Projection System: Banebrydende, state-of-the-art Cinionic dual-laser projektorer fra Barco leverer billeder i 4K-opløsning med øget lysstyrke, kontrast, klarhed i billede og strålende farver.
  • Immersive Audio: Fuldt optimeret immersive sound speaker-systemer, som er designet til at forstærke lydeffekten gennem højtalere på samtlige flader i biografsalen, som derved indhyller publikum i filmens lyd.
  • Akustiske forbedringer: Arkitektoniske og akustiske specifikationer er efterlevet for at sikre, at biografsalen gengiver lyden præcist og klart.
  • Eksklusivt formateret indhold: Som THX-biograf vil Imperial fremover vise film, der er specielt formateret med høj lysstyrke til det enorme lærred, så vores gæster kan opleve hver detalje i filmen.

THX Ultimate Cinema kan imponerende nok kun nydes i denne biograf i HELE Europa!

Så få sat Netflix på pause, frem med corona passet og IND i biografen!

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.