MovSer

All about movies and series

Anmeldelse: ´Halloween Ends´. Anmeldelse: ´Halloween Ends´.
´Halloween Ends´ viser sig som et genopstået blodigt traumecenter for sårede sjæle, ubrydelige bånd, og fascinerende karakterer, der er den bedste ´Halloween´ film siden... Anmeldelse: ´Halloween Ends´.

Foto: BloodyDisgusting

Michael Myers og Laurie Strode vender tilbage for en “sidste final showdown”, i den vildt vellykkede ´Halloween Ends´, der overraskende indfrier alle forventninger og mere.

´Halloween Ends´ viser sig som et genopstået blodigt traumecenter for sårede sjæle, ubrydelige bånd, og fascinerende karakterer, der er den bedste ´Halloween´ film siden original klassikeren fra 1978.

Da ´Halloween´ temmelig sent fik sin danske biografpremiere 16. april 1979, var den danske titel ´Maskernes nat´, og denne fordanskning er faktisk mere aktuel i ´Halloween´ fortællingerne end nogensinde før, da massemorderen Michael Myers, som bekendt også kaldes for ´The Shape´, mere fremstår som den fysiske modifikation af ondskaben selv.

Det er ondskaben indeni og ikke den ydre maske, der definerer ´The Shape´, og som der også i ´Halloween Ends´ henvises til, ved b.la. visningen af et klip fra John Carpenters ´The Thing´, kan ondskaben som bekendt skifte form alt efter dets omgivelser.

The Terror takes Shape!

´Halloween Ends´ fortsætter fire år efter de voldsomme og blodige begivenheder i Haddonfield, og Laurie Strode bor nu sammen med sit barnebarn Allyson, for at hele sårene efter at datteren/moderen Karen i efterdønningerne fra ´Halloween Kills´ 2021, blev ét af Michael Myers nådesløse ofre. Tingene syntes dog at lysne for både Laurie og Allyson, der begge har fået nye bejlere i form af betjenten Frank Hawkins og den følsomme og stærkt traumatiserede Corey Cunningham, der også ifølge Laurie, syntes at være et godt match for Allyson. Men ondskab sover som bekendt ikke og en dag dukker en mystisk seriemorder op, der iklæder sig som Fugleskræmslet fra ´Troldmanden fra Oz´. Maskeballet kan begynde på ny, men hvor er Michael Myers og er Laurie Strode i virkeligheden også selv ansvarlig for byens tragedie? Svaret vil vise sig at være meget tættere på end nogensinde!

Foto: BuzzFeed

Efter John Carpenters flittigt kopierede, men aldrig overgåede, slasher klassiker ´Halloween´, har mange forsøgt sig, ikke bare i “copycats”, men også flere lettere fejlslagende forsøg på at genoplive Michael Myers historien.

Første forsøg hed ´Halloween 4: The Return of Michael Myers´ 1988, efter den noget undervurderede ´Halloween III: Season of the Witch´ 1982. Herefter forsøgte ´Fredag den 13.´ instruktøren Steve Miner sig med ´Halloween H20 – Tyve år senere´ 1998 og havde ovenikøbet gjort sig den lektie at gencaste Jamie Lee Curtis som Laurie Strode. Sømmene i ´Halloween´ kisten påtog Rob Zombie sig dog med ´Halloween´ 2007.

Men Michael Myers kaldes som bekendt for ´The Shape´ og i 2018 forsøgte David Gordon Green sig, ved at vaske HELE tavlen ren med ´Halloween´, der så skulle virke som den RIGTIGE!? efterfølger til 1978 klassikeren. Og det gav pote(kniv?), for filmen blev både en kunstnerisk og kommerciel succes, hvilket han i 2021 fulgte op med ´Halloween Kills´. Denne var dog mere “festlig” slagtehal end en decideret klassiker, men 2018 udgaven var dog en “return to form”, trods det lettere fejlslagne nummer med karakteren Dr. Sartain, der var lige ved at åbne bunden af filmen.

Nu afslutter David Gordon Green så sin trilogi – eller er det tetralogi? – med ´Halloween Ends´ og WOW! – der sluttes næsten på toppen!

´Halloween Ends´ er ifølge Kino.dk den mest ventede film hos danskerne pt, foran ellers store Blockbuster film som Marvels ´Black Panther 2: Wakanda Forever´ og DC´s længe ventede ´Black Adam´, så det er gode nyheder jeg kommer med:

´Halloween Ends´ er nemlig den utroligt sjældne treer der ender med at blive den bedste, og havde det ikke været for Carpenters originalværk, den bedste ´Halloween´ film nogensinde!

Historien er skarpt, overraskende og originalt fortalt af manuskriptforfatteren Paul Brad Logan, der ikke tidligere har haft hænderne nede i ´Halloween´ franchiset. Væk er Scott Teems kluntede og formulariske forsøg fra ´Halloween Kills´ og Jeff Fradleys lidt for sikre og sjældent overraskende forsøg fra 2018´s ´Halloween´. Paul Brad Logans manuskript er velovervejet, gennemtænkt og kreativt kreeret, med dyb respekt for både ´Halloween´ arven, karaktererne og specielt horrorfansene!

For tro ikke at der bliver nedskruet for de blodige effekter, netop i dette kapitel. Særligt én scene vil horrorfans fremover tale om, nemlig en blodig “tribute(?) til Michael Armstrongs ´Mark of the Devil´-tunge scene og Sergio Stivalettis ´Wax Max´ pladespiller scene. De gjorde det – VIRKELIG! Måske en ny “splinten-i-øjet” klassiker?

David Gordon Greens instruktion er skarp som Michael Myers køkkenknive og John Carpenter og dennes junior Cody, bidrager igen med et formidabelt soundtrack, uden dog stadig at toppe scoret fra 2018 udgaven.

Jamie Lee Curtis og hendes ultimative “final girl” Laurie Strode, er mig bekendt den eneste kvindelige skuespiller, i stil med Harrison Fords Indiana Jones og Mark Hamills Luke Skywalker, der har været forbundet med den samme rolle i mere end fyrre år. Men 63-årige Jamie Lee Curtis er langtfra en “bedstemor med slag i”, modsat Intetanende Jones med sløvt piskeris og Puke Skystalker med rustne Hellesens batterier i BR´s fastelavnssværd. Køkkenet er som bekendt beboelsens farligste lokale og møder du her en Laurie Strode, skal du nok lade opvasken stå!

En karakter i filmen spørger: “vis hvordan man gør”. Pærelet: indløs en billet til ´Halloween Ends´, også selvom du er nybegynder og aldrig før har set en ´Halloween´ film. Det bliver jo nok næppe den sidste?

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.