MovSer

All about movies and series

Antebellum Antebellum
Konceptet bag Antebellums historie lyder både interessant og politisk aktuelt for 2020s Black Lives Matter aktivisme, men desværre lever filmens udførelse ikke op til... Antebellum

Konceptet bag Antebellums historie lyder både interessant og politisk aktuelt for 2020s Black Lives Matter aktivisme, men desværre lever filmens udførelse ikke op til dets potentiale.

I Antebellum ser vi sorte amerikanere blive transporteret fra det moderne samfund til en sydstatslig plantage midt under borgerkrigen. Vi møder kvinden Eden (Janelle Monae) efter et mislykket forsøg på at flygte fra plantagen sammen med en håndfuld andre slaver. Hendes dagligdag står på hårdt arbejde, tortur og voldtægt i Konføderationssoldaternes hænder.

Edens ejer tæver hende og advarer hende om ikke at glemme at hendes navn er Eden.

Vi finder snart ud af at denne advarsel kommer af at Edens rigtige navn er Veronica. Hun var en succesfuld forfatter og politisk debattør som specialiserede sig i at tale sorte menneskers ret i det amerikanske samfund. Veronica har en mand og en lille datter derhjemme. Hun er blevet kidnappet af plantagens ’head hunters’, Elizabeth (Jena Malone) og Captain Jasper (Jack Huston) under en forretningsrejse, og har flere gange forsøgt at flygte fra plantagen uden held.

Antebellums opbygning og historie giver genklang af nogle solide forgængere, såsom 12 Years a Slave og Get Out, men i praksis kan filmen desværre bedst sammenlignes med The Village, hvis The Village havde trukket sit sluttelige plot twist ud i 102 minutter og givet Janelle Monae hovedrollen.

Janelle Monae indtager sin tunge rolle ganske elegant, men man undrer sig over hvorfor den Oscar vindende skuespillerinde, Gabourey Sidibe (Precious), får lov til at sidde på sidelinjen som hendes storbyveninde med minimale replikker, når hun uden tvivl kunne have båret filmen bedre.

Uanset hvilken cast vi var endt med, var der nok ikke kommet en god film ud af det alligevel.

Det er nærmest overraskende at Antebellum ikke er instrueret af M. Night Shyamalan med alt dens hule plot twist struktur, og selvfede socialpolitiske kommentarer, som er så tykt skåret ud i pap at filmen ville have taget sig bedre ud som en bevidst satire end en reel thriller.

Antebellums afhængighed af at udstrække dets ’plot twist’ over hele sin spilletid, ender med at lægge filmen på et skrøbeligt fundament, og det bliver hurtigt tydeligt at instruktørerne, Gerard Bush og Christopher Renz, ikke har nogen plan om at drive filmen ud over dets koncept om bomuldsplantager og smartphones.

Der er nogle smukke scener her og der, men der er ikke nok kød på historien til at bære konceptet hele vejen og levere en samhørig film der kan stå på egne ben. Af denne grund, ender man med at efterlade biografmørket med en tom følelse af usikkerhed over hvad man har set og hvorfor.

Kort sagt: Antebellum er en overforklaret og dybt forglemmelig film, som hviler udelukkende på et koncept og absolut intet andet.

Hvis du er til The Village med smartphones så se den endelig, men hvis ikke, så bliv hjemme.

Filmen har premiere d. 17-09-2020

 

 

Spread the love

JaneValeur

Professionel nørd med svaghed for gysere, indiefilm og dokumentar.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.