MovSer

All about movies and series

Blinded by the Light Blinded by the Light
Blinded by the Light er baseret på journalisten, Sarfraz Mansoors, selvbiografiske bog “Greetings From Bury Park” (et ordspil på Springsteens album “Greetings From Asbury... Blinded by the Light

Blinded by the Light er baseret på journalisten, Sarfraz Mansoors, selvbiografiske bog “Greetings From Bury Park” (et ordspil på Springsteens album “Greetings From Asbury Park”).

I bogen beskriver Mansoor sin opvækst i den lille engelske by, Luton, hvor 80’ernes ungdomskultur trækker i ham, mens Thatcher-regeringens spændinger og konflikter bobler i samfundet omkring ham. Det skelsættende øjeblik i hans liv sker dog først da han introduceres til Bruce Springsteens musik og tekster, som på forunderlig vis beskriver alt det som han selv døjer med; frustration over hans arbejderklasse baggrund, hans uforstående forældre og at være fanget i en lille by når man har ambitioner til at blive noget langt større end hvad man er født til.

Plot

I Blinded by the Light møder vi den pakistansk-britiske teenager, Javed (Viveik Kalra), som bruger sit skrivetalent i private digte og essays, til at udtrykke hans frustrationer over hans traditionsbundne familie og den intolerance som de bliver mødt af i det lille lokalsamfund.

Da skolekammeraten, Roops (Aaron Phagura), en dag låner ham to kasettebånd med Bruce Springsteens musik, finder Javed endelig modet og de rette ord til at sige fra overfor bøller, tale med den pige han er vild med og frigøre sig fra hans fars strenge forventninger til ham.

Feel good 80’er vibes

Blinded by the Light er farverig, nostalgisk og har et energisk soundtrack fyldt med alt godt fra 80’ernes walkman kasettebånd  (og nej, det er ikke kun Springsteen).

Filmen formår samtidig at håndtere svære emner, som racisme og Javeds anspændte forhold til sin far, på en facon hvor det giver filmen hjerte og autencitet, der løfter den lidt op fra hvad der ellers ville have været en lalleglad suppe af jukebox sang-og-danse scener og en nærmest lineær succes historie.

Ikke kun til Springsteen fans

Jeg har aldrig selv været stor tilhænger af Bossens musik, men jeg forlod biografsalen med en fornyet respekt og forståelse for Bruce Springsteens musik og hans dedikerede fans.

Instruktøren, Gurinder Chadha (Bend It Like Beckham), formår at gøre Mansoors/Javeds historie relaterbart for alle, ved at fokusere på musikkens indflydelse på hans liv. Vi får kun fodret Springsteen fakta og tekster som rent faktisk er relevant for Javeds udvikling.

Springsteens tekster inkorporeres i filmens scener ved at omringe Javed i øjeblikke hvor det musik han lytter til perfekt sætter ord på hans følelser og tanker omkring de situationer han befinder sig i.

Snubler lidt over egne dansetrin

En ting som desværre trækker filmen lidt ned er dens eksplosive, energiske sang-og-dans scener, hvoraf nogle giver mere mening end andre.

Det er desværre ret inkonsistent hvornår Javed og hans venner rent faktisk hører den musik som vi hører som en del af filmen, og hvornår de simpelthen bare løber rundt i gaderne og danser i takt til musik som på ingen måde eksisterer i deres univers.

Filmen danser her på grænsen til at være en musical enkelte gange, hvor det måske ville have været bedst bare at lade være.

Konklusion: En coming-of-age energibold

Blinded by the Light er en 80’er fabelagtig humørspreder, som uden tvivl vil bringe et smil frem hos både Springsteen fans og dem som måske ikke er så bekendte med hans musik.

Filmens baggrundshistorie er også værd at kigge på, da Mansoor og Chadhas virkelige interaktion med Springsteen og hans godkendelse af filmatiseringen er en utrolig succeshistorie i sig selv.

Der er lidt for meget rod med de malplacerede musical-elementer og der bindes en lidt hurtig , fin sløjfe på historien i sidste ende, men kan man se bort fra dette, er Blinded by the Light en film som man nærmest kun kan blive glad af at se.

Filmen har premiere d. 17-10-19

 

Spread the love

JaneValeur

Professionel nørd med svaghed for gysere, indiefilm og dokumentar.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.