MovSer

All about movies and series

Carmen & Lola Carmen & Lola
I det solrige Madrid venter den smukke 17-årige roma, Carmen, på at blive gift og starte en traditionel familie, som husmor og god ’sigøjnerkvinde’.... Carmen & Lola

I det solrige Madrid venter den smukke 17-årige roma, Carmen, på at blive gift og starte en traditionel familie, som husmor og god ’sigøjnerkvinde’. I en anden del af byen går den 16-årige Lola rundt og spraymaler fugle på kvarterets murer – et frihedssymbol på den længsel som begge unge piger går og gemmer på.

Da de to mødes på et marked en dag, står det klart at noget må forandre sig i deres liv, for hvad gør man med de strenge traditioner, når man forelsker sig i en anden pige, og familiens ære pludselig står på spil?

Carmen & Lola er en moderne Romeo og Julie sat i et autentisk, solbeskinnet romamiljø, som trods samtidens aner, alligevel føles afskåret fra resten af samfundets moderne kulturelle værdisæt og forventninger. Her hersker patriarkiet og ortodokse religiøse traditioner, som dikterer at kvindens vigtigste rolle i livet er at blive gift ung og leve resten af livet som en god husmor indenfor hjemmets rammer – en fremtid som hverken Carmen eller Lola finder særligt tiltalende.

”Hellere en dårlig roma end en god hvid mand”

Sådan lyder det hårde råd om kærlighed og ægteskab fra Carmens mor, da vi møder den komisk overpyntede og tragisk nedtrykte Carmen til hendes forlovelsesfest. ”Hun bruger ikke mobiltelefon og har aldrig gået udenfor uden følgeskab” praler hendes far til gommens familie. Der er fest og farver, mens gæsterne synger og hylder det unge brudepar. Familiens glæde og forventninger føles nærmest umuligt at bryde ud af.

Instruktøren, Arantxa Echevarria, bruger kameraet som et legende, uskyldigt og søgende øje – som en teenager der ikke helt ved hvor hun skal kigge hen – og fanger utallige små magiske øjeblikke, som perfekt indkapsler den unge kærlighed. Når filmen til tider føles overvældende autentisk, skyldes det simpelthen at den langt hen ad vejen viser virkelighedens verden.

Ud af de 150 medvirkende, findes kun en enkelt trænet skuespiller, mens resten er amatører, fundet indenfor Spaniens virkelige romamiljøer. Echevarria interviewede tusinder af unge piger, i sin søgen på sin perfekte Carmen og Lola, som endte med at blive spillet af Rosy Rodríguez og Zaira Romero. Rodríguez havde selv en interessant baggrund, efter at have forladt sin mand efter seks måneders ægteskab (da hun var blot 15 år), og som konsekvens af dette blev hun ildeset i sin familie.

Konklusion: Autentisk filmperle med masser af varme

Carmen & Lola ligger sig i kølvandet af en håndfuld moderne, succesfulde coming-of-age LGBTQ film, som Call Me By Your Name (2017) og Adèles liv (2013), men formår at fastholde sin egen identitet, som en mere vovet, seriøs og unik lille filmperle blandt de større titler. Historien om Carmen og Lola er på samme tid rørende, smuk og grusom i sin påmindelse om at ’frihed’ for mange er et ord der stadig bærer store konsekvenser.

Filmen har premiere 1-8-2019

Spread the love

JaneValeur

Professionel nørd med svaghed for gysere, indiefilm og dokumentar.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.