MovSer

All about movies and series

Danny er tilbage på Ondskabens Hotel og det spøger stadigt ildevarslende! Danny er tilbage på Ondskabens Hotel og det spøger stadigt ildevarslende!
Anden del af Ondskabens Hotel "Doctor Sleep" er en meget velfungerende sequel der burde kunne tilfredsstille Stephen King, men også den gamle mester Stanley... Danny er tilbage på Ondskabens Hotel og det spøger stadigt ildevarslende!

Danmark 1980:

Den 26. september blev vores lille “Morten Korch” land for første gang angrebet af “Jack Torrance´s” øksehug og hans senere uforglemmelige replik: “Heeeeerrreeesss Johnny!!”.

Filmen der fik premiere og indlagde sig i den danske bevidsthed, var den nedforkortede version på 1 time og 55 minutter. Den oprindelige version der fik premiere i U.S.A. var på 2 timer og 26 minutter. Alligevel fik filmen lagt Danmark ned og er i dag omtalt som éen af verdens bedste horror/gyserfilm.

Filmen var stormesteren Stanley Kubrick´s første deciderede horrorfilm og forfatteren til den oprindelige historie, Stephen King var ikke glad for resultatet. Han mente at store dele af historien enten manglede eller var skrevet så meget om at den lå milevidt fra hans oprindelige oplæg.

Den oprindelige novelle udkom i 1977 og præcis 20 år senere i 1997 udkom en tv-serie af samme navn til Stephen Kings fulde tilfredshed, men til skuffende skue for stort set resten af verdens befolkning. En nærmest kollektiv større fornemmelse af “nå, skal vi se at komme videre?” attitude.

Skuespilleren Jack Nicholson skulle med rollen som Jack Torrance i den oprindelige film modtage éen af sine største signatur roller og for skuespilleren Shelley Duvall skulle det blive hendes sidste rolle efter de psykisk belastende optagelser med den tyranniserende Kubrick. 127 gange skulle hun bla. skyde scenen med baseball battet.

Da filmen fik premiere i U.S.A. blev både Kubrick og Duvall razzie nominerede, men filmen har som sagt senere rykket op i gyser ligaens absolutte sværvægter liga.

I 2013 får Stephen King skrevet og udsendt en efterfølger til sin oprindelige novelle. Han kalder den “Doctor Sleep”, og fortællingen beskriver de efterfølgende skæbnesvangre år for drengen Danny Torrance efter tragedien på “Overlook Hotel”.

Det er så denne novelle der nu er blevet gjort til film, og altså ikke bare en Hollywood producers drøm om hurtige penge. Men kan en efterfølger både tilfredsstille Stephen King og Stanley Kubrick fans?

Handlingen kort fortalt:

5-årige Danny flytter i 1980 med sin mor Wendy Torrance, til Florida for bla. at “glemme” deres traumatiske fortid, men også fordi der aldrig falder sne.

Danny er traumatiseret og han er meget mut, men han kan stadig “shine”, altså se ånder og døde mennesker. Som f eks. “Hallorann” som var hans bedste ven fra “Overlook” hotellet, der kunne fortælle ham om hans “shining”talenter.

Senere dør hans mor, og i vores samtid følger vi senere Danny som voksen hvor han forhutler sig igennem tilværelsen med småjobs, bla. som hospice forsørger for kommende døende(deraf titlen “Doctor Sleep”), og en tiltagende alkoholisme.

Da han endnu engang indfinder sig på et nyt lejemål, bliver han kontaktet af “tweenien” Abra, der ligesom ham kan “shine”, men også er en såkaldt “kigger”.

Abra er på sporet af en “Manson” agtig kult “The True Knot” der, anført af den mystiske “Rose the Hat”,  har for øje at fortære alverdens sjæle. Sjælene skal helst være så rene som muligt for at give dem et maksimalt “fix”, når de fortærer sjælene som damp. Helst børn og personer med clairvoyante evner.

Det bliver naturligvis en kamp på liv og død, der ender på “Det glubske sted” nemlig Overlook Hotel.

Kan en efterfølger til éen af verdens bedste gysere leve op til originalen her knap 40 år senere?

Nej, det kan den ikke, men det er faktisk også lidt ligegyldigt at snakke om, for uanset om den virkelig var lige så god, ville den aldrig kunne rokke ved “Ondskabens Hotel”´s stjernestatus.

“Ondskabens hotel” er en film, der ligesom f eks. “Alien” eller “Psycho” er en film alle har et personligt forhold til.

Det der får “Doctor Sleep” til at fungere er at den tør at være sig selv. Den lever i sit eget univers. Den har ikke noget imod at kalde sig “Doctor Sleep” og ikke “Ondskabens Hotel 2: Here’s Danny!”.

Dens samlede spilletid forløber sig op til 2 timer og 31 minutter, og det er dejligt befriende at den giver sig god tid, bygger stemningen op og ikke løber om hjørner i kampen om trailer venlige “Jump-scares”.

Hvor “Ondskabens Hotel” måske mere lignede en Stanley Kubrick film, er “Doctor Sleep” mere på Stephen Kings side. Man kan mærke at det er en Stephen King film vi ser.

De bedste Stephen King filmatiseringer er dem hvor vi mærker de uforløste spændinger, særlingerne, de misforståede og de sårede mennesker, typisk udstyret med specielle evner.

For mig står film som “Dolores Claiborne”, “The Dead zone” og “Carrie” som de stærkeste eksempler og “Doctor Sleep” er nu på min top 10 over de bedste Stephen King filmatiseringer.

Naturligvis er “Ondskabens Hotel” med på listen, måske i toppen, men som sagt er det lige så meget Kubricks film.

The Good:

Filmen er instrueret af Mike Flanagan. Han er mest kendt i gyser/horror genren hvor han i 2016 stod for “Hush” og “Ouija: Origin of Evil”. I 2017 gik han igang med sin første Stephen King filmatisering, nemlig den vellykkede “Gerald´s farlige leg”. De fleste kender ham muligvis for “Haunting of Hill House” tv-serien fra 2018.

Han sørger for en god stemning og leverer både Stephen King “touches” og “fanbase” stimulering til Kubrick fansene. Han hopper lidt rundt i begge lejre, men det fungerer.

Ewan McGregor spiller den voksne udgave af Danny Torrance, og han gør det godt. Man kan fornemme smerten og usikkerheden ved at kunne “shine” og den ensomhedsfølelse der kan opstå ved disse “gaver”.

Rebecca Ferguson spiller “Rose the Hat”, og hun gør det djævelsk godt. Forførende og dødsens farlig. De fleste kender hende nok fra “Mission: Impossible” filmene hvor hun spiller Ilsa Faust.

Historien giver også nogle af svarene på de gamle mysterier fra “Ondskabens Hotel”, så vi kommer ud af biografen(eller er det hotellet?), med ny viden og samtidig får skabt nogle nye mysterier.

The Bad:

Man savner lidt Stanley Kubricks vildskab i nogle af scenerne, havde vi ham i live til denne efterfølger havde vi måske endnu et mesterværk i hænderne.

Uden at “spoile” for meget, kan det undre at man ved hjælp af den moderne teknik ikke har computer genereret den unge Danny, Wendy, Hallorann og Jack Torrance fra den originale “Ondskabens hotel”. Disse bliver spillet af andre mindre udtryksfulde skuespillere, hvor ingen kan hamle op med Jack Nicholson, Shelley Duvall og Scatman Crothers.  Noget af det bedste ved den nye “Terminator: Dark Fate”, var netop de fantastiske foryngelses billeder af John og Sarah Connor.

All in All:

“Doctor Sleep” er mere end en værdig efterfølger til “Ondskabens Hotel”. Den holder den fine linje mellem en fyldestgørende original efterfølger og glimrende fan stimulering.

Så tag tilbage til ruinerne på “Overlook Hotel”, og få løst nogle gamle mysterier i årets bedste Stephen King filmatisering.

Shine on, “Here´s Danny!”

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.