MovSer

All about movies and series

Det glemte danske mesterværk Det glemte danske mesterværk
Filmen, som ikke nær nok danskere har hørt om, selvom den gav os vores tredje oscar nominering for bedste udenlandske film Det glemte danske mesterværk

Harry og Kammertjeneren

Som min første artikel her på Movser, vil jeg gerne starte ud med noget fra øverste hylde og det er: Harry og Kammertjeneren fra 1961, instrueret af Bent Christensen. Filmen, som ikke nær nok danskere har hørt om, selvom den gav os vores tredje oscar nominering for bedste udenlandske film, efter Qivitoq i 1956 (Erik Balling) og Paw i 1959 (Astrid Henning-Jensen).

Filmen omhandler karakteren gamle Harry, spillet til perfektion af Osvald Helmuth, hans uden tvivl bedste rolle. Harry bor fattigt, fylder sin hverdag med at være assistent hos grønthandleren og spille kort hver onsdag, sammen med hans to venner Fyrst Igor (Henning Moritzen) og Biskoppen (Gunnar Lauring). De to venner er på trods af deres flotte titler, svindlere og dovne. Men en dag ændrer hverdagen sig dog for Harry, når han får tildelt en uventet arv fra en fjern slægtning. Han to venner har pludselig mange forslag hvordan han skal bruge pengene, men Harry har allerede besluttet sig, han vil ansætte en Butler. Pludselig står butleren Fabricius (Ebbe Rode) på Harrys dørtin og selvom han er meget kritisk omkring stillingen, specielt på grund af Harrys meget simple manerer og livssyn, tager han imod stillingen.

Filmen er en fantastisk fortælling om klasseforskel og viser hvad der virkelig betyder noget i tilværelsen, ikke ens job, ikke penge og i hvert fald ikke hvor meget ens sølvtøj koster. Men de mennesker man tilbringer ens liv med, de små glæder af musik, mad og venskab. Dette er for mig det bedste Dansk film har at byde på, ligesom nogle af verdens bedste film, så er der ikke en eneste dårlig karakter i denne film. Selv karakterer med en replik, eller børnene som ser på de flotte butlere, der går igennem de fattige gader, bliver brugt perfekt. Det en film som jeg nok aldrig bliver træt af, selvom jeg har set den minimum 1 gang om året, så virker den lige så godt som første gang. Stemningen og budskabet om de simple glæder, er ligeså relevante og smukke som da jeg første gang så dem.

James Stewart & Filmen.

Skuespilleren som mange af os kender fra filmen som bliver vist hver jul ”its a wonderful life” James Stewart, er en af dem som viser hvilket international impact filmen havde. Bare nogle få år efter Osvalds Helmuths død i 1966, mødte sønnen Fritz hollywood legenden James Stewart, dette møde har Fritz senere beskrevet i interviews. Stewart, som sad i Academy Award Board 1962, fortalte Fritz Helmuth at han stemte på Harry og Kammertjeneren, som ifølge ham var en af de bedste film han havde set.

The remake that never happened:

Det var længe en officiel nyhed, at der ville blive lavet en amerikansk remake af filmen, med Michael Caine og Samuel L. Jackson. Men for mig er det en film, som kun kan blive lavet på dansk jord.

Konklusion

Så som afslutning vil jeg bare anbefale alle, at skynde sig afsted og se denne film! Især midt i denne tid, hvor vi alle er splittet af social distance, så kan denne film vise et klasse eksempel på hvad det vil sige og være menneske.

Spread the love

Daniel

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.