


Eksperimentet
Filmen Druk handler om fire skolelærere, som ved en fødselsdagsfrokost diskuterer teorien om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Efter de bliver enige om, at der kunne være noget om snakken, så beslutter de sig for selv at prøve teorien af. Eksperimentet starter godt, de åbner alle med glimrende resultater, men hvordan udvikler det sig? Kan de modstå fristelsen til at bryde med eksperimentets regler: drik kun, mens du arbejder, ingen alkohol efter kl 20 og fri i weekenden.
Jeg er kæmpe fan af denne film. Den har efterfølgende givet mulighed for mange spændende og sjove samtaler – denne karakterdrevne historie, det fantastiske skuespil og de meget relevante emner den kommer omkring.
Lærerne vs Samfundet
I starten af filmen ser vi Mads Mikkelsens karakter, nærmest løbe ind i et baghold, idet hans elever og deres forældre sidder og venter på ham i klasselokalet. De mener ikke han udfordrer eleverne nok, de giver ham to valg, tage sig sammen eller finde en anden lærer til at undervise deres børn. Han mener dog også, at noget af ansvaret ligger hos eleverne, men hans argumenter bliver ikke hørt, i hvert fald ikke bifaldet. Det er her eksperimentet begynder.
Filmen giver os en spændende samfundskritik af mange ting i undervisningsmiljøet, er presset på lærerne rimeligt, hvad er god undervisning, hvad er en god elev, presser forældrene eleverne ud på de forkerte uddannelser og hvorfor kritiserer vi ungdomsdrikkeriet så meget, når de største historiske helte drak som svin. Dette er alt sammen med til gøre filmen spændende, fordi den udfordrer sit publikum, samtidig med den ikke prædiker et budskab.
What a Life
Jeg bliver simpelthen nød til, at give lidt opmærksomhed til soundtracket af filmen. Titelsangen ’What A Life’ af Scarlet Pleasure, har efter jeg så filmen kørt på repeat igennem mine høretelefoner. Den er et perfekt valg som titelsang, og hver gang jeg hører den, bliver jeg mindet om filmen, som den er perfekt repræsentant for. Generelt er de musiske valg i Druk, fantastisk effektive til at støtte op om filmens stemning, hele vejen igennem. Den kan gå fra at give dig gåsehud det ene øjeblik, til myrekryb det næste.
Castet
Filmens helt store styrke er uden tvivl den fantastiske kemi, som de fire hovedroller deler. Gennem venskabet mellem de fire kollegaer, Martin, Tommy, Peter og Nikolaj, har filmen en meget rig og effektiv måde, at give publikum indblik i historiens forskellige synsvinkler og perspektiver.
De fire karakter er lige så forskellige som ild og vand, men alligevel er deres venskab så ægte og troværdigt hele vejen igennem filmen. Ligegyldig hvem du er, så er der en karakter som du kan koble dig på, samtidig med du igennem filmen føler en større og større forbindelse til dem, som du slet ikke forstod til at starte med.
Mads Mikkelsen: Den Søgende
Den nok egentlige hovedrolle af filmen, er historielæreren Martin, spillet af Mads Mikkelsen, selvom de andre tre lærer næsten har samme mængde spilletid. Martin er kørt træt i sit arbejde, han og hans kone bliver mere og mere fjerne for hinanden, han føler hans liv er blevet ligegyldigt. Så kommer aftenen, hvor vennerne taler om ½ promille-teorien, og dagen efter vælger han at sige fuck it og prøve teorien af.
Det resulterer hurtigt i, at han ser store fremskridt i forholdet til hans klasse, han bliver motiveret, han har overskud og han genvinder elevernes respekt. Der går derfor ikke længe, før at han føler en ½ promille ikke er nok, der må være mere at hente, især hvis de hæver promillen lidt.
Thomas Bo Larsen: Realisten
Imens de andre går meget videnskabeligt og idealistisk ind i eksperimentet, starter idrætslærer Tommy meget ærligt og direkte ud ‘Er vi alkoholikere eller hvad?’ Man kan meget hurtigt mærke, at hans tilgang til eksperimentet bliver mere fanden i voldsk. Han tænker er ikke oppe i skyerne, ligesom de andre, der taler om en større mening med drikkeriet. For ham, så virker det i starten bare som en sjov ting at prøve med vennerne.
Thomas Bo Larsen, spiller denne rolle til perfektion, han giver så meget troværdighed til den velmenende idrætslærer, som ikke helt kan følge med, når hans kollegaer taler om den større mening med eksperimentet.
Lars Ranthe: Romantikeren
Lars Ranthe, som efter min mening er en af Danmarks mest undervurderede skuespillere, spiller musiklæreren Peter. Han har en meget romantiseret tilgang til eksperimentet. Han taler om Hemingway og forskellige musikanter, som præsterede bedst med en lille flaske i lommen. Det er generelt også ham, der taler eksperimentet op i en højere mening end bare fuldskab.
Han oplever ligesom Martin, at hans undervisning tager en positiv udvikling, efter eksperimentet starter. Vi får lov til at se en mere pædagogisk side af Peter, når det kommer til hans forhold til eleverne, hvor han hjælper dem med deres frygt og stress. Disse scener danner grundlag for en af de mest relevante diskussioner, som filmen omhandler. De er også nogle af de sjoveste, samtidig med at de gør Peter karakteren meget sympatisk.
Magnus Millang: Idealisten
Magnus Millang, som mange sikkert kender dels fra hans komiske karakter Jeppe Kaufmann, og dels fra hans tidligere samarbejde med Vinterberg, i Kollektivet og Kursk. Han spiller rollen som psykologilæreren, Nikolaj. Det er er ham, som først bringer ideen om ½ promille-teorien op i gruppen. Han ser meget ambitiøst på projektet med psykologiske øjne.
Dog ser vi ikke meget af hans udvikling, når det kommer til klasseværelset, mere i hans forhold til familielivet. Han bruges ofte i filmen som en ekstra komisk punchline, specielt når det kommer til hans børn som tisser i sengen, hvilket i filmen tager en meget tragikomisk drejning.
Thomas Vinterberg
Man kan argumentere godt for, at Vinterberg lige nu er Danmarks bedste instruktør. Han rammer måske ikke plet hver gang, men med film som Festen, Submarino, Jagten og nu Druk, så er jeg overbevist. Han forstår at skabe en atmosfære i sine film, som man ikke kan undgå at blive påvirket af. Han giver os den helt rigtige balance af ekstremer og nede på jorden hverdagsproblemer. Det ene øjeblik taler karaktererne om filosofi og meningen med livet, samtidig med familiedramaet også er vigtigt for historien.
Druk er måske ikke hans bedste film, men den er meget tæt på for mig!
Der er mere på vej
Druk er officielt Mads Mikkelsens comeback til dansk film. Siden Mænd og Høns tilbage i 2015 har han været fordi Star Wars og Marvel Universet. Det er også en genforening med Thomas Vinterberg, der gav ham hovedrollen i Jagten, som medførte, at han vandt best actor prisen i Cannes tilbage i 2012.
Men hvis du tror Mads Mikkelsen er færdig for i år, med at levere os kvalitet på dansk jord, så tager du grueligt fejl. Næste gang vi får ham og se, er i Anders Thomas Jensen film, Retfærdighedens ryttere, som har premiere i December her i Danmark. Der får han selvskab af Nikolaj Lie Kaas, Roland Møller, Nicolas Bro og Lars Brygmann. Med sådan et cast er forhåbningerne høje!
Så hvad skal det hele betyde?
Druk er et Must-See! Den mørke komik omkring alkohol, samfundet, kunst og mest af alt venskab vil give dig rig mulighed for at diskutere med venner, fjender og familie – en diskussion om hvad, der er for meget, og hvad der er acceptabelt. Men det ikke det mest interessante ved Druk. For mig handler det om at sætte sig selv fri fra andres forventninger og pres. Gør det der får dig til at føle frihed! Fest med vennerne, dans, syng, spil fodbold og tænk ikke for meget over hvordan andre ser dig!
BARE IKKE GØR DET TIL EN VANE.
Indtil nu ingen kommentare
Be first to leave comment below.