MovSer

All about movies and series

Video Games: The Movie Video Games: The Movie
Spilhistorien har fortalt mange fortællinger og givet os lykkelige minder, fra den gang vi fik vores første spillemaskine. Men spilindustrien er for nogle i... Video Games: The Movie

Spilhistorien har fortalt mange fortællinger og givet os lykkelige minder, fra den gang vi fik vores første spillemaskine. Men spilindustrien er for nogle i dag stadigvæk bare en kuriøs del af underholdningsbranchen, som er forbeholdt nørder. Men hvordan har spilindustrien udviklet sig og hvor er vi på vej hen? Hvilken betydning har spil i dag? – før har der ikke været nogle seriøse dokumentarer i spillefilms længde.

Nu er der dog en dokumentar, der er en værdig fortæller, om videospilbranchens historie, nutid og fremtid. Manden bag hedder Jeremy Snead. Den lidt ukendte instruktør, påtager sig her en opgave, som der i min verden er ret svær. Formår denne dokumentar at nå længere ud, end bare til spilentusiaster? En ting er sikker, opgaven er stor og ikke mindst lige så svær, som at styre en controller i sommervarmen.

Video Games are here and there here to stay!
Mere rigtigt kunne det ikke siges af kommentatoren Sean Astin – for spil har udviklet sig fra at være den lille ælling ingen rigtigt vil tage seriøst, til i dag at være den dominante spiller i underholdningsbranchen, dog uden at den selv helt reelt ved det. For når man i industrien går fra en omsætning på 6 milliarder dollars i 2003 til 24 milliarder i 2013, hvilket er mere end film og musikbranchen til sammen, så skal man tages seriøst.

Filmen formår på en god måde at vise, at den klassiske opfattelse af en nørd er kraftig på retur, for ja i dag så bruger de færreste ordet nørd om spillere. Det som filmen gør godt er, at der er en rød tråd, som er selve basen for fortællingen og derfra springer instruktøren så frem og tilbage, for at fortælle de bedste og muligvis vigtigste ting i spilindustriens historie. Hvilket gør, at den uvidende kan følge med og bibeholde interessen.

Derudover får man et godt billede af, at spil ofte minder meget om film, da spil jo også fortæller en historie. Forskellen ligger bare i, at spil er man mere interaktiv. Derfor må man sige, at spilindustrien er King Kong og film industrien er ved at være den lille, i hvert fald i størrelse på årlig omsætning. Desværre forsøger instruktøren ikke at vise styrkeforholdet i mellem disse 2 brancher.

Dokumentar når det er bedst
Jeremy Snead, instruktøren af Video Games: The Movie, leverer her en umådelig frisk, spændende og ikke mindst ret informativ dokumentar, som ikke kun er lavet for spillere. Det er netop det en dokumentar skal i mine øjne. En dokumentar skal kunne fange alle slags mennesker, også dem som nødvendigvis ikke ville være interesseret.

Som spiller kender man sandsynligvis lidt eller meget til spilhistorien. Jeg vil endda vove og påstå, at selv de som ikke er spillere og måske ligefrem tænker “det er kun for nørder”, de vil klart have interesse for at se denne dokumentar. Ens kæreste, ven eller familie som ikke forstår, hvorfor man spiller, vil uden tvivl have en bedre forståelse af spilverdenen bagefter.

Det er i mine øjne en bedrift af Jeremy Snead, for kunsten at lave en rigtig god dokumentar. Det er som når Lara Croft, skal ud og balancere over grøften på en smal blanke. Der er ikke plads til fejltrin og man er nød til at gennemtænke alle aspekter, som det nu er muligt inden man påbegynder sit eventyr.

Der selvfølgelig også noget til spil entusiasterne, for der er flere af de helst store ikoner med i denne film, såsom Nolan Buchnell, Hideo Kojima, Al Alcorn, Mark Merrill og ja, listen er rigtig lang. De giver deres syn og holdninger til spil, og ikke mindst, hvordan spil har påvirket deres liv.

Endelig konklusion: Im here to kick ass and chew bubblegum, and I’m all out of bubblegum
Kicker den så ass? – JA!Video Games: The Movie formår virkelig at afmystificere det, at spil kun er for nørder. Tilmed forsøger filmen, at gøre det forståeligt, at spil er for alle og det faktisk i dag er ganske normalt at være spilentusiast. Ydermere er dokumentaren bygget godt i en flydende kronologisk rækkefølge, hvor Jeremy Snead først giver seeren en reel mulighed for at se, hvor og hvordan det hele startede. Hvorefter han tager dig frem og tilbage i det, som må siges at være de vigtigste sidehistorier.

Jeremy Snead, er utrolig god til at bruge billeder til at forklare og understrege historien, bl.a. da industrien i 83 rammer rock buttom. Her viser han billeder af computerspil, hvor man både ser en karakter falde ned i et hul, Pacman dør og synker i jorden eller billedet af Mario blive rullet flad af en stor sten. Hvilket er utrolig gode illustrationer på den ret voldsomme nedtur, industrien havde i 83. Det er måske en lille ting, men alligevel med til at underbygge historien der bliver fortalt. Musikken er også velvalgt og velplaceret, hvilket underbygger stemningen fint alt efter, hvor i spilindustriens historie man er nået til.

Den lille smule kritik jeg kan have er, at det til tider kan virke lidt som en glorificering af spilindustrien, dog uden at det ødelægger noget videre. Man har også valgt at bruge Sean Astin som kommentator og det er okay. Personligt synes jeg dog, der findes en del andre, som kunne have gjort det en tand bedre, men det er nok mere en smagssag end en decideret fejl. Ydermere kunne man måske have været lidt mere inde på den forskel, der er på spil- og filmbranchen og ikke mindst, hvordan den scene har forandret sig i de senere år. Som sagt det er i småtingsafdelingen og ødelægger absolut ikke noget i det store hele.

Filmen har Premiere i USA 18 juli. Der er pt. ingen release dato i danske biografer, men den kan købes digitalt på videogamesthemovie.com til den lille sum af 12.99 dollars. Filmen har online release 15. juli.
Denne dokumentar er utrolig vellykket, og mener at ALLE bør se den! De mangler den har er så små, at det egentlig ikke gør det store for selve oplevelsen. Den ender på et stort;

Spread the love

John Slater

Ejer og chefredaktør på TheMovSer - Med en livslang fascination af den finurlige verden man kalder Hollywood. Efter mange år som filmanmelder/tv-vært og filmredaktør på Pixel.tv, (som du klart bør tjekket ud, hvis du elsker gear og spil), Så var mit ønske om at skabe et nyhedsmedie, der skaber glæde for branchen, og hvor den gode tone og sociale profil er intakt, blevet så stor at nu skulle chancen tages. Jeg har en stor kærlighed for tyske film og meget gerne film fra 20'erne og frem til 50'erne. - Men elsker også en god popcorn film eller film der tør at tage chancer og ikke mindst være anderledes end mainstream filmene

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.