MovSer

All about movies and series

65-årige Christopher Lambert: “Selvfølgelig er jeg klar til Marvel!”. Læs TheMovser interviewet her: 65-årige Christopher Lambert: “Selvfølgelig er jeg klar til Marvel!”. Læs TheMovser interviewet her:
TheMovser´s Kasper Rasmussen møder ´Highlander´ legenden på Scifi messen i Malmø, og spørger både bagud og frem omkring franskmandens noget brogede karriere, der nu... 65-årige Christopher Lambert: “Selvfølgelig er jeg klar til Marvel!”. Læs TheMovser interviewet her:

Foto: Celebwoods

Ja det er ikke herren til venstre, men den noget ældre(erfarende?) herre til højre TheMovsers egen Kasper Rasmussen får fornøjelsen at møde og interviewe på scifi messen i Malmø, som denne gang foregår i den såkaldte ´Slagtehal´ som ligger tæt ved Malmøs Centralstation.

Den unge sportstrænede herre til venstre var i firserne en vaskeægte “up´and coming´ stjerne, der bragede igennem med filmhits som ´Greystoke´ 1984, Luc Bessons ´Subway´ 1985 og ikke mindst hans signaturrolle som Connor MacLeod i de fire ´Highlander´ film, som blev kickstartet med ´Highlander – den udødelige´ i 1986. Filmen har i dag evig kultstatus grundet dens visuelle billedside, en særpræget om end original historie og et legendarisk Queen soundtrack.

“Highlander 3 og 4 er af samme kvalitet som den første” – Christopher Lambert, Malmø 2022.

Jeg elsker at lave interviews. At interviewe folk giver mig chancen for bl.a. at møde ungdommens helte og få stillet netop DET spørgsmål, som man kan have ventet årtier på at få stillet. Det kan dog også til tider give den modsatte effekt: for mon forventningerne bliver indfriet?

Jeg deltager først i det store “fælles” Christopher Lambert møde med de mange fans, der er mødt talstærkt op for at møde deres store idol, som de forgudede for mere end tredive år siden. Det vil også senere vise sig at det primært er iført de nostalgiske briller vi kommer til at møde Lambert. Efter at publikummet bliver øvet i at huje højt, drysser Lambert lettere skrøbelig ind på scenen.

Lambert tager os med tilbage i tiden og starter i barndommens og ungdommens let påvirkelige opvækst:

Han fortæller at det var efter en teater forestilling, allerede som tolvårig, at interessen for skuespil startede. Beruset ved publikums klapsalver, besluttede den lille “Highlander” at blive skuespiller.

–  “Jeg har dog altid ønsket at være filmskuespiller, altid! Jeg var fascineret af mediet. Bare det at et objekt, der består af metal og plastic, kan fremvise og tale til ens sjæl og følelser var fantastisk. Men det bedste ved det hele, modsat teatret, var at man altid kunne starte forfra igen, hvis en fejl opstod. Det føltes let og trykt bare at kunne optage en ny scene igen”, fortæller han.

– “Men det var ikke let overfor mine forældre at overbevise dem omkring mit karrierevalg, specielt var der stor modstand fra min far. Derfor startede jeg i en bank, men det var jo ikke der min interesse lå. Derfor tog jeg til Paris, hvor jeg dog mest bare festede igennem, da jeg jo kun var nitten år. Men jeg måtte jo se at få fingeren ud, for min far havde kun givet mig to år til at blive skuespiller. Så efter halvandet års festen og sjov, indså jeg at jeg kun havde et halvt år igen, hvis jeg turde stå ansigt til min far. Derfor begyndte jeg på en skuespiller skole. Jeg skulle dog først bestå en svær optagelsesprøve i London, hvilket jeg dog heldigvis bestod. Herefter gav min far heldigvis en udvidelse på min prøveperiode, da han kunne se jeg var blevet optaget. Ved siden af mit studie, solgte jeg tøj i en butik min kammerat kendte til. En sjov detalje: vi spillede så højt musik i butikken at vi overhovedet ikke kunne tale med kunderne ha ha.”

Herefter springer interviewet til hans gennembrudsrolle som Tarzan i Hugh Hudsons ´Greystoke´ fra 1984. Filmen blev Christopher Lamberts store gennembrud i en alder af 27 år. Instruktøren Hugh Hudson var på dette tidspunkt et hot navn, da han i 1981 udsendte sin fire gange Oscar belønnede film ´Viljen til sejr´, som foregår omkring olympiaden i 1924. Lambert fik rollen som Tarzan, delvist på grund af sin kraftige nærsynethed, for da han tog sine briller af, så det ud til, at han altid kiggede i det fjerne. Altså et lidt “helt-væk look”. `Greystoke – The Legend of Tarzan, Lord of the Apes´, blev mødt med stor kritikerros for både Lamberts spil og filmens instruktør. Filmen blev senere nomineret til tre Oscar-priser og vandt senere en BAFTA-pris, samt en César-pris blandt andre nomineringer.

-“Jeg var i begyndelsen nervøs ved at skulle lægge krop til sådan en kendt figur, men jeg følte jeg var i trygge hænder hos Hugh Hudson, han havde jo vundet fire Oscars. Han ville skabe en Tarzan man ikke tidligere havde set fremstillet. Til min frygt sagde han til mig: “Du skal ikke være bange nu, gem din frygt til filmen får premiere!”. Det fik han ret i og samtidig var det en stor gave at spille over for rigtige chimpanser. Det var en vigtig træning for mig”.

Så når vi så til selve “kernen” af interviewet, for der bliver nu spurgt til hvordan Christopher Lamberts liv ændrede sig efter de to roller, henholdsvis i rollen som Fred i Luc Bessons ´Subway´1985 og hans signatur rolle som Connor MacLeod i Russell Mulcahys ´Highlander´1986:

-“Der skete ikke det vilde med ´Subway´, det var dog sjovt at gå fra langt brunt hår til blondt pjusket hår ha ha. ´Subway´ var en fest at lave! ´Highlander´ var lidt mere besværligt, der skulle jeg jo lære at fægte og jeg var jo også dengang temmelig nærsynet! Jeg elskede manuskriptet og jeg syntes stadig at arbejdet med Russell Mulcahy er noget af det bedste jeg har oplevet, han er en fantastisk visuel instruktør. Filmen var fuld af action og jeg måtte ikke bruge mine kontaktlinser, så i starten måtte jeg derfor naturligvis øve mig med et plasticsværd, hvilket stuntmændene sikkert var glade for ha ha. De fleste af mine medskuespillere vidste godt at jeg næsten intet kunne se, men de fleste af mine scener forblev alligevel i filmen, modsat ´Highlander 2´ hvor flere af mine store scener blev klippet ud. Den første film var utroligt vellykket modsat anden del, der er en typisk nummer to. Jeg havde i øvrigt intet valg, jeg var TVUNGET til at lave efterfølgeren da jeg havde forpligtet mig til dette, da jeg skrev under på seriens første del. Jeg forsøgte herefter at fraråde fansene at se anden del, hvilket naturligvis gav mig en masse ballade hos producenten af filmen.”

Herefter bliver der spurgt til den kommende remake af ´Highlander´, som skal instrueres af ´John Wick´ instruktøren Chad Stahelski og efter sigende skal hovedrollen spilles af Henry Cavill:

-“Jeg ved ikke om det er en god ide, for både Sean Connery og det originale Queen er jo væk. Skulle det laves originalt skulle den laves så langt væk fra originalen som muligt og komme op med noget nyt og originalt”.

Herefter kommenterer Lambert omkring rygterne om hvorvidt han nogensinde blev tilbudt rollerne, både som James Bond og i rollen som Martin Riggs i ´Dødbringende Våben´-filmene, hvilket han benægter: “Jeg er ikke af Britisk herkom, end of story!”, som han siger.

Så springer vi direkte hen i nutiden, sådan en cirka en femogtredive år, hvor Lambert kommentere lidt om en ny film han er ved at lave. Med de sparsomme informationer han giver, vil jeg mene der er tale om Joseph Lefevres ´The Wizard Hunter´, der lyder som endnu en B-film i Lamberts noget brogede karriere. Havde den svenske interviewer været lidt mere “skarp” i sine spørgsmål havde han nok spurgt ind til en kommende Christopher Lambert film ved navn “Gateway to the West”, da den har ingen ringere i hovedrollen end en vis Kevin Spacey!. I stedet gives nu mikrofonen til det fremmødte publikum der har “geniale” spørgsmål klar som ” what is your favorite food?” hvortil Lambert svarer både cheeseburger og pizza. Der bliver spurgt lidt til ´Mortal Kombat´ filmen fra 1995 som falder lidt til jorden og Sean Connery, hvortil Lambert svarer at det primært var hans stuntmand han arbejdede med.

Det bliver SKØNT med mit eget interview må jeg konkludere:

Foto: Imdb

Inden jeg går i gang med interviewet, tager jeg lige forbi den 74-årige Carl Weathers som de yngre læsere nok mest kender for rollen som Greef Karga i Star Wars serien ´The Mandalorian´. De lidt mere slidte af os kender ham nok mest for rollen som Apollo Creed i de fire første Rocky film og for rollen som Dillon i det originale Arnold Schwarzenegger brag ´Predator´ fra 1987. Jeg lægger 400 svenske kroner med en forhåbning om at han vil signere min nye 4K udgave af ´Predator´ med mit navn, hvilket han dog glemmer. “Pyt”, tænker jeg, “så er den da nu mere værd?” og trækker en vaske ægte “joker” op af ærmet: Jeg viser ham nemlig min personlige T-shirt med nedenstående motiv, hvortil den aldrende macho star bryder ud i grin og begynder at omtale hans arbejde med den desværre afdøde Burt Reynolds:

Foto: Imdb

Carl Weathers spillede her Dreamer Tatum i en rolle nok kun de største fans er klar over. Vi får en vild hyggelig snak, inden vi giver hånd a la “You son of a Bitch”.

Både Weathers og Christopher Lambert tager sig velbetalte 400 svenske kroner pr. autograf og med ca. 10 autografskrivninger pr. time i en periode fra 10:00-18:00 over to dage, burde de to aldrende herrer nok kunne løbe hjem med en hurtig weekend løn på små 100.000 svenske kroner. Derfor er mit første spørgsmål til den let forkølede(corona?) Christopher Lambert da også om han føler sig til rette her på messen:

-“Ja naturligvis, det er dejligt at møde sine fans”, svarer han. Han vil dog ikke svare på hvad han tjener, hvilket får mig til at springe videre til mit næste spørgsmål omkring, om han følte sig typecastet med de lettere maskuline tidlige roller som Tarzan og i Highlander:

-“Nej, jeg lod mig ikke slet ikke typecaste jeg havde helt styr på min karriere. Det var også grunden til at jeg accepterede at medvirke i de fire ´Highlander´ film, som jeg alle finder af samme kvalitet på nær anden del. Havde den anden ´Highlander´ film dog heddet noget andet end netop `Highlander 2´, havde det været en helt fin film”. Den lader vi lige ende hos Jer kære ´Highlander´ fans. Er I enige om dette udsagn?

Da vi nu er i gang med snakken omkring ´Highlander 2´ spørger jeg om han har en favorit ud af de, i følge mig, tre versioner, hvortil Lambert retter mig og siger at der findes hele fire versioner: -“Alle fire versioner af ´Highlander 2´ er lige gode, det er bare en mere anderledes film”.

Da jeg er stor fan af den Canadiske skuespiller Michael Ironside som spiller Katana i den noget skuffende toer, spørger jeg til hvordan det var at arbejde med ham:

-“Han var fin at arbejde med, meget professionel og en god skuespiller. Han er sød og rar og ligger meget langt væk fra de roller han spiller. Lidt ligesom Dennis Hopper, som jeg spillede med i Jean-Pierre Rouxs ´The Piano Player´fra 2002”.

Jeg spørger nu ind til hans arbejde omkring Luc Bessons ´Subway´ fra 1985 og undrer mig over hvorfor han kun nåede at lave en enkelt film med franskmanden:

-“Luc(Besson) er en meget kompliceret mand og det var faktisk meningen at vi skulle have lavet en efterfølger. Jeg ville dog gerne lave noget andet efterfølgende og senere fandt jeg da også ud af at man ikke skal sige nej til ham. Vi er dog stadig gode venner, han har bare en pokkers god hukommelse ha ha”.

Da jeg også er GIGA-fan af den kvindelige hovedrolle i samme film, nemlig Isabelle Adjani, spørger jeg også til hende:

-“Hun er rigtig sød, god skuespillerinde, dejlig person men meget genert. Hun ligger meget langt fra f.eks. rollen som Anna/Helen i Andrzej Zulawskis ´Possession´ fra 1981. Men hun er jo også en fremragende skuespiller. Det var også en stor fornøjelse at arbejde med Patrick Stewart i ´Gunmen´ fra 1993. Eller Jean-Claude Van Damme, jeg har været meget heldig”.

Havde Lambert takket ja til en ´Subway´ efterfølger, havde han nok også skulle sige nej til rollen i ´Highlander´. Derfor spørger jeg til hvordan han har det med denne rolle, set med nutidens øjne:

-“Clint Eastwood brokker sig jo ikke over at spille ´Dirty Harry´, ligeledes Harrison Ford omkring Indiana Jones eller Mel Gibson i Mad Max filmene. De mest berømte skuespillere har jo alle ikoniske roller. Jeg er glad for min ´Highlander´ rolle. Jeg vil endog overveje en femte del, hvis jeg får tilbuddet”.

God save the Queen.

Den britiske rockgruppe Queen stod som bekendt for musikken til den første film og Christopher Lambert medvirkede derfor også til musikvideoen ´Princes of the Universe´. Derfor må jeg jo spørge lidt ind til den legendariske Queen forsanger Freddie Mercury:

-“Freddie var ligeledes så mange andre stjerner meget genert men en meget sød, fin fyr. Vi optog videoen over 2 dage hvor vi lavede en “privat” koncert for femten fans, det var helt utroligt. En fantastisk sanger, et stort menneske var han. Det er det stjerner er lavet af, han kunne sikkert også have været skuespiller, hvis det var det han ville”.

Min personlige Christopher Lambert favorit film er Stuart Gordons ´Fangeborgen´ fra 1992, som jeg finder er en rigtig 90´er scifi perle:

-“Den var yderst interessant primært på grund af Stuart Gordon. Han gjorde den interessant og havde det været en anden instruktør, havde den sikkert havnet i video tilbudskasserne. New York Times kritikeren kvitterede dengang med hele fire ud af fire stjerner, primært grundet instruktørens arbejde. Jeg var også omringet af gode stjerner: Jefrey Combs, Kurtwood Smith og Vernon Wells. Desværre blev efterfølgeren ´Fangeborgen 2´ fra 2000 ikke den samme succes. Instruktørstolen blev besat af Geoff Murphy som nok er mest kendt for Steven Seagal “klassikeren” ´Kapring i høj fart´ fra 1995. Jeg havde læst manuskriptet og syntes det lød sjovt, men jeg havde jo regnet med at det også havde været Stuart Gordon denne gang. Filmen blev dog ok, syntes jeg.”

Jeg spørger nu til om der har været roller i hans lange karriere han har fortrudt han ikke fik. Til dette svarer han som en anden Edith Piaf: “Non, Je Ne Regrette Rien!”.

Nu vil jeg gerne grave lidt dybere i Lamberts filmkarriere og jeg finder én af hans største stinkere frem, nemlig filmen ´Druids´ fra 2001, som blev “instrueret” af franskmanden Jacques Dorfmann. Til trods for et stjernecast der inkludere både Max Von Sydow og Klaus Maria Brandauer, ligger filmen pt. på et “imponerende” 2,7 score på Imdb:

-“Det er min værste “souvenir” i min karriere, mit værste minde. Jeg vil ikke gå for meget ind på produktionen, men der var virkelig problemer med filmens instruktør. Hans hjerte lå ikke i det, muligvis var stoffer indblandet. Han var heller ikke altid fysisk til stede”.

I 2004 medvirkede Lambert overfor Natasja Kinski i Aruna Villiers film ´A tom image´ fra 2004:

-“Natasja Kinski er en meget kompliceret person, jeg ved ikke om det har noget at gøre med hendes far(Klaus Kinski red.), det vil jeg ikke tale om. Hun er også en god skuespillerinde”.

I 2006 medvirker Lambert i filmen ´Southland Tales´ som instrueres af Richard Kelly, som i 2001 brød igennem med kultklassikeren ´Donnie Darko´. I ´Southland Tales´ medvirker ingen ringere end The Rock himself, nemlig megastjernen Dwayne Johnson:

-“Det var sjovt at filme med ham, men grunden til at jeg accepterede min rolle var at filmen var instrueret af den samme fyr der lavede ´Donnie Darko´, den film er jeg helt vild med. Seann William Scott medvirkede også. Jeg havde dog kun én scene med Johnson, men jeg tror han en dag bliver større end Arnold Schwarzenegger. Så måske en dag bliver han præsident ha ha”.

Christopher Lambert har indtil videre kun medvirket i en enkelt Marvel film, nemlig ´Ghostrider: Spirit of Vengeance´ fra 2011, hvor han spillede overfor sin gamle ven Nicolas Cage:

-“Det var rigtigt sjovt, jeg har været venner med Cage i mere end tredive år, han er en gammel ven. Jeg har dog sjældent mødt hans onkel Francis Ford Coppola, det har til gengæld min ex. kone Diana Lane ha ha. Jeg mødte ham dog til en premiere på hans film ´Cotton Club´ engang i 1984. Men ringer Marvel igen er jeg naturligvis klar!”.

Tiden er nu gået og jeg fik ligesom min svenske kollega ikke spurgt ind til Kevin Spacy, Charlton Heston, James Caan og alle de andre stjerner “Highlanderen” har nået at spille med.

Så kald ham bare en døgnflue. Lambert har nok alligevel oplevet mere end de fleste af os.

“There can be only one!”

Foto: Wikimedia

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.