MovSer

All about movies and series

Alfredo James “Al” Pacino fylder 80 år. Vi hylder ikonet, skal i med backstage? Alfredo James “Al” Pacino fylder 80 år. Vi hylder ikonet, skal i med backstage?
Den nu 80 årige Al Pacino er fra dengang der var RIGTIGE stjerner til. Skuespilleren har vedvirket i nogle af verdens mest ikoniske film,... Alfredo James “Al” Pacino fylder 80 år. Vi hylder ikonet, skal i med backstage?

Det vil sikkert i denne artikel forventes at vi gennemgår “The Mighty Al”´s filmkarriere slavisk, for Al Pacino er, til trods for 1,70 cm, én af Hollywoods største og stolteste trofæer, både med Oscar regn og granit roller i nogle af Hollywoods mest ikoniske pragtværker.

25. april 1940, East Harlem, New York.

Enebarnet Al fødes under kummerlige forhold af Sicilienske immigranter og vokser op hos hans mor i Bronx.

Lille Al er et genert barn, der drømmer om at blive skuespiller. Men som syttenårig bliver han smidt ud af High School of Performing Arts, da han ikke er jordens bedste elev.

En “karriere” som tallerkenvasker ernærer vores kommende mesterskuespiller, inden han begynder at læse på Herbert Berghof Studio.

Allerede i en tidlig alder begynder han med at ryge, drikke og inhalere marihuana, men holder sig fra de hårde stoffer, da han ser mange af sine nære venner dø af narkomisbrug. Pacino kommer jævnligt i slagsmål, og bliver kendt for sit iltre temperament.

Disse erfaringer giver senere grobund for roller i b.la. ‘Panik i nåleparken’.

I 1962 dør hans elskede mor i en alder af blot 43 år, mens han selv lever på gaden som hjemløs og arbejdsløs bums, der søger husly her og der. Senere i 60’erne lykkedes det for Pacino at få hold på sin tilværelse og får klaret optagelsesprøverne til det legendariske The Actors Studio, hvor han i en årrække bliver undervist i metodeskuespil af skolens leder, den højt anerkendte og polskfødte coach Lee Strassberg.

I 1971 agerer Pacino desperat narkoman i den barske og nærmest selvbiografiske ‘Panik i nåleparken’, og nok så vigtigt: Filmen bliver set af Francis Ford Coppola, der har ham i kikkerten i rollen som Michael Corleone i den første af tre ‘Godfather’ film. Produktionsselskabet Paramount ser helst en langt mere kendt stjerne a la Robert Redford ved siden af Marlon Brando, men Coppola får gudskelov for Pacino, sin vilje.

Pacino har senere udtalt: “Jeg var så frustreret, og Francis var så støttende, du ved, og han hjalp mig med det hele. Hvis det ikke havde været for ham, var jeg nok mødt op en dag og havde fortalt dem, at jeg ikke ville være et sted, hvor jeg ikke var ønsket”.

Savnet af sin mor og den store pludselige berømmelse, der fulgte med Godfather-filmene, var ifølge skuespilleren selv årsagen til, at han tyede til alkoholen.

I et interview med avisen The Sun fortæller han:
“Folk i en ung alder har et netværk, der gør dem i stand til at håndtere berømmelse. Men jeg havde ikke dette værktøj. Jeg begyndte at drikke mere og mere. I starten var det en del af skuespiller-kulturen”.

Al Pacino ærgrer sig i dag over, at hans mor ikke nåede at se, hvor succesfuld han var blevet. Især fordi hans mor ofte mindede ham om, at skuespil kun er for rige mennesker.

De mange nuancer og facetter i skuespilkunsten har Pacino taget med sig i et utal af senere roller. Mænd i skudlinjen, under pres, i social deroute, i magtfulde positioner og i moralsk ingenmandsland, der forsøger at bemestre situationen – alt fra charme, idealisme og coolness til fortabelse, undergang og opløsning.
Pacinos palet er enorm.

I 1973 gav Pacino den som omkringvandrende vagabond i det amerikanske hjerteland ledsaget af Gene Hackman i Jerry Schatzbergs guldpalmevinder ‘Fugleskræmslet’, hvor han b.la. bliver voldtaget af skuespilleren Richard Lynch´s rolle som Riley.

Samme år viste Pacino tænder som betjenten, der forsøgte at bekæmpe korruption i egne rækker i den autentiske ‘Serpico’ instrueret af Sidney Lumet.
To år efter lod Lumet Pacino løbe linen ud i en frådende vild præstation i bankrøver- og gidseldramaet ‘En skæv eftermiddag’ bygget på virkelige hændelser.

Begge Lumet film er i dag hjørnesten i Pacino´s karriere.

Imellem disse indspiller han også Godfather II.

Han sagde “nej tak” uden fortrydelse til rollen som Han Solo i “Star Wars”, som i stedet sikrede Harrison Ford med et absolut mere behersket talent, en livslang filmkarriere.

Pacino som Han Solo ville sikkert have skudt ALLE i ryggen?

I 1979 gjorde Pacino en god figur i retsalsdramaet ‘And Justice for All’, men der er nu mere fart og kugler over feltet i Brian de Palmas ‘Scarface’ remake fra 1983 med Pacino som cubanskfødte Tony Montana, der ryger til tops som narkobaron i Miamis underverden.

En rolle, mange siden har identificeret ham med.

I 1980 medvirker han desuden også i William Friedkins stærkt kontroversielle “Cruising”.

80’erne blev derudover en mager affære for Pacino, der dog klarer sig fint som detektiv på jagt efter en seriemorder i ‘Sea of Love’ (1989). Mere snit er der over det efterfølgende årti, der så lovende ud med ‘Frankie and Johnny’ i 1991.

Romancemæssigt i hans eget private liv, har Al Pacino har aldrig været nogen kostfornægter, når det gjaldt kvinder. Han er forblevet ugift men har to døtre og en søn fra to tidligere forhold.

I 90´erne har han bidraget til afslutningen af Corleone sagaen i ‘Godfather III’ og medvirket i kassesuccesen ‘Dick Tracy`.

I 1993 modtager Pacino chokerende nok sin eneste oscarstatuette, ud af ni mulige for bedste hovedrolle som den blinde oberstløjtnant Frank Slade i den ærligt talt noget fjollede og overvurderede ‘En duft af kvinde’. At spilde den fornemmeste udmærkelse på et så inferiørt værk til en af filmhistoriens største skuespillere er jo nærmest en hån og udtryk for kriminelt dårlig smag?.

Men en Oscar er en Oscar og Pacino leverer igen sikker solidt håndværk i genrerstykkerne ‘Fanget af fortiden’ (1993), Michael Manns ‘Heat’ (1995), hvor Pacino for første gang spiller direkte fysisk overfor Robert de Niro, og ‘Donnie Brasco’ (1997) følger, men mere bemærkelsesværdigt er de dybere kunstneriske lag, der kommer til udtryk i dokumentaren ‘Looking for Richard’ (1996), som Pacino selv stod for instruktionen og produktionen af.

Gennem det nye årtusinde har Pacino budt på kompetent og engageret spil i film- og tv titler som Christopher Nolans psykologiske thriller ‘Insomnia’ (2002), ‘Købmanden i Venedig’ (2004) efter Shakespeares drama, HBO produktionen ‘You Don’t Know Jack’ (2010) og som den rablende skøre musikproducer Phil Spector i dokudramaet af samme navn for HBO i 2013.

Senest er det imidlertid stærkt seværdige dog “stjerne”-optrædener i Quentin Tarantino´s ‘Once Upon A Time In Hollywood’ og Martin Scorseses ‘The Irishman’, der sidste år definitivt satte skabet i efterårsfasen af Pacinos professionelle løbebane.

Hvornår TheMovsers runde fødselar siger endeligt stop, forlyder der dog intet om pt.

Måske når Al Pacino, der har modtaget et imponerende antal af Oscar-, Emmy-, Golden Globe- og Tony Awardnomineringer plus ærespriser, stadig at smide et par yderligere trumfkort, før “the fat lady sings?”.

Al Pacino har overraskende kun knap 60 filmroller i hans karriere, modsat kollegaen Robert De Niro´s knap 120.

Men hvilke roller!

 

 

 

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.