MovSer

All about movies and series

Bedste film soundtrack/score del 2 af 3 Bedste film soundtrack/score del 2 af 3
Så er det blevet tid til del 2, af min Topliste over de bedste film soundtrack/filmscore. Har du misset del 1 kan du læse... Bedste film soundtrack/score del 2 af 3
Så er det blevet tid til del 2, af min Topliste over de bedste film soundtrack/filmscore. Har du misset del 1 kan du læse den her.

Listen er lavet ud fra en masse forskellige kriterier, men den vil bære præg af, hvilken komponist der står bag. Men også hvor musikken giver det hele en større samhørighed og gør filmen til noget mere end bare en alm. film, ja noget ikonisk.

Hvis du ikke har læst del 1 endnu, men vil læse denne del færdig først. Så kommer den korte og hurtige forklaring på forskellen på filmsoundtrack og filmscore lige her:

En film score er musik, oftest instrumental, der er lavet specifikt til filmen og oftest også uden vokal. Hvorimod Sountrack er musik af en hvilken som helst kunster, som filmen har fået tilladelse til at bruge, foreks: Noget af musikken i Jackie Brown er allerede kendt musik, der så bruges til at underbygge en scene. “Street Life” af The Crusaders bliver netop brugt i de scener hvor Jackie Brown er alene og på vej til indkøbscenteret. Se eksempel herunder:

De næste 6 film soundtrack-score

  1. Star Wars (1977) John Williams

Den første er uden tvivl en af de allerstørste og helt på niveau med bl.a. Bernard Hermann. Manden der står bag filmscore’s såsom: Dødens gab (1975), The Fury (1978), Indiana Jones (1981), E.T (1982) Jurassic Park (1993), Schindlers Liste (1993), Angelas Ashes (1999), Catch me If You Can (2002). Ja listen er meget længere og viser glimrende, hvor stor en indflydelse han har haft og stadig har. John Williams har heller ikke uden grund 49 Oscar nomineringer og der er sikkert flere på vej. Derudover har han vundet 5 Oscars, 4 Golden Globes, 22 Grammy’er og 7 British Academy Filmpriser.

John Williams var med til at genstarte en æra, hvor man lavede store orkestral filmscore’s. I de 3 første Star Wars film, der vil du kunne høre de samme 3-4 temaer i mange af numrene i filmene. Tager du så til gengæld filmscoren fra Indiana Jones filmene og sammenligner med Star Wars, så vil du kunne høre nogle klare ligheder.

Den interessante: John Williams har produceret musik for Steven Spielberg mere end 20 gange. Derudover ejer manden faktisk ikke en computer, da han ikke har haft tid til at sætte sig ind i, hvordan en computer virker. Hvilket giver god mening, når man komponere fra tidlig morgen, til sen aften hver dag.

  1. Saturday Night Fever (1977) Bee Gees

Om man kan lide musikken eller ej, ja det er nok en smagssag. En ting er dog sikkert, alle over en hvis alder vil kunne genkende ethvert nummer fra dette soundtrack. Et soundtrack der vitterlig formåede at fange og indkapsle følelsen, livet og disco scenen i 70´erne. Filmen og ikke mindst musikken medvirkede kraftigt til, at gøre Disco astronomisk populær. Det er heller ikke uden grund, at filmen og ikke mindst Bee Gee´s soundtrack blev optaget i USA’s kongres bibliotek, for at være kulturel og historisk vigtig og derfor skal forblive der til bevarelse i al tid.

Den interessante: En gruppe medicin studerende fra University of Illinois, mente at man burde lytte til sangen Staying Alive, når man giver hjertemassage. Da Sangen har den helt rigtig rytme til at få størst succes ved hjertemassage. Så skulle du få brug for at give hjertemassage, så afspil Staying Alive inden i dit hoved.

      3.  Once Upon a Time in the West (1968) – Ennio Morricone

En af mine personlige favoritter på denne liste, nemlig mesteren Ennio Morricone. Manden der var med til at definere Spaghetti Western filmene sammen med den store instruktør Sergio Leone. De arbejdede sammen i mange film, hvor nogle af dem der bør nævnes er; Fistful Of Dollars (1964), A Few Dollars More (1965), The Good, The Bad and the Ugly (1966), Once Upon a Time in America (1984), The Mission (1986) og The Untouchables (1987)

Ennios samarbejde med Sergio Leone udmøntede sig bl.a. i 2 film, der regnes for at være nogle af de bedste i filmhistorien. Once Upon a Time in the West fra 1968 og muligvis den bedste gangster film nogensinde nemlig Once Upon a Time in America fra 1984 (Det er min påstand). Filmene ville måske ikke have kunnet indfange sjælen, tidsånden og ikke mindst dramaet, ved de forskellige tidsperioder de foregik i, hvis det ikke havde været for Ennio. De 2 forstod hinanden til perfektion og måske også derfor at en stor del af deres samarbejde blev så fantastisk.

(Skal du se Once Upon a Time in America, så skal det være den helt lange udgave og ikke den noget forkortet udgave)

Den spøjse: Lige som Nino Rota blev Nino Morricone betragtet som et vidunderbarn og begyndte allerede som 6 årig at komponere musik. Som 12årig blev han indskrevet på en 4årig udd. På Roms Accademia di Santa Cecilia, hvilket han dog færdiggjorde på rekordtid, Sådan!

  1. The Social Network (2010) – Trent Reznor

Okay, den her går måske ikke rent ind hos alle. Især fordi det sker på bekostning af så mange andre. Jeg skal da sige jeg normalt IKKE er fan af Nine Inch Nails, men Trent Reznor har faktisk formået, at udforme et soundtrack og lydbillede, der passer helt eminent til fortællingen om ambition og bondefangeri.

Den interessante: Da David Fincher første gang spurgte Trent om han ville lave scoren, følte han sig nødsaget til at sige nej tak. Han havde turneret længe med Nine Inch Nails og følte ikke han kunne give sig fuldt ud. Efter noget tid, havde han tænkt over det og kontaktede David Fincher igen og undskyldte, hvortil han bad David om at have ham i tankerne, hvis det skulle blive aktuelt. Han havde dog ikke behøvet at undskylde for Fincher havde ikke søgt efter andre, da det var Trent han ville have og det var vist meget godt.

  1. Pulp Fiction (1994) Soundtrack – flere Kunstnere

Quentin Tarantino har altid være kyndig til at finde musik, som har kunnet visualisere hans vision for hans film. Hele soundtracket er nøje udvalgt til perfektion og matcher alle karaktererne og fornemmelsen i filmen.

Flere af numrene er sidenhen blevet synonym med filmen, for eksempel; ”Girl, You’ll Be a Woman Soon” af Urge Overkill, “Son of a Preacher Man” af Dusty Springfield og sidst men ikke mindst Chuck Berry’s “You Never Can Tell”. Den sidstnævnte er siden blevet legendarisk og 100% synonym med en specifik scene, nemlig da John Travolta og Uma Thurman deltager i Twister konkurrencen på restauranten The Jack Rabbit Slim.

Den spøjse: Kool & the Gang nummeret Jungle Boogie, der blevet brugt i filmen, gjorde at deres karriere fik en kortvarig genoplivning fra de døde.

  1. Rainman (1988) Inception (2010) Interstellar (2015) Hans Zimmer

Hans Zimmer har komponeret en hel del efterhånden (over 150 film), noget af det har været knap så godt, dog har det meste været storslået og fantastisk. Det er som om, at han faktisk kun bliver bedre og bedre med årene. Hans Zimmer er en mand man ikke kan komme uden om på denne liste. Han er også en af mine favoritter, for selv om det engang imellem er lidt substandard, så formår han ofte at levere et smukt teatralsk håndværk.

For at nævne lidt af det han har lavet de senere år;, Batman Begins (2005), Sherlock Holmes (2009), Inception (2010), 12 Years a Slave (2013), Interstellar (2014),  Dunkirk (2017), Blade runner 2049 (2017), X-Men: Dark Phonenix (2019)

Den interessante: Hans Zimmer startede sin karriere i starten af 80’erne med at spille keyboard og synthesizers i New Wave bands såsom Helden, Ultravox og The Buggles, for så sidenhen at starte med film musik. Hans store gennembrud kom med filmen Rainman. Han har siden haft en lang og stor karriere, men det havde man måske ikke forestillet sig af en mand der formelt set kun har fået 2 ugers klaver undervisning i hele sit liv. Ganske imponerende!

Listen er lavet i samarbejde med Benny Slater

Spread the love

John Slater

Ejer og chefredaktør på TheMovSer - Med en livslang fascination af den finurlige verden man kalder Hollywood. Efter mange år som filmanmelder/tv-vært og filmredaktør på Pixel.tv, (som du klart bør tjekket ud, hvis du elsker gear og spil), Så var mit ønske om at skabe et nyhedsmedie, der skaber glæde for branchen, og hvor den gode tone og sociale profil er intakt, blevet så stor at nu skulle chancen tages. Jeg har en stor kærlighed for tyske film og meget gerne film fra 20'erne og frem til 50'erne. - Men elsker også en god popcorn film eller film der tør at tage chancer og ikke mindst være anderledes end mainstream filmene

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.