MovSer

All about movies and series

“Eksorcisten” instruktøren William Friedkin fylder 85 år. Et stort tak og tillykke herfra! “Eksorcisten” instruktøren William Friedkin fylder 85 år. Et stort tak og tillykke herfra!
William Friedkin fylder 85 år og hvis du spørger "hvem er det?", skal TheMovser sørge for med denne artikel at du ALDRIG vil glemme... “Eksorcisten” instruktøren William Friedkin fylder 85 år. Et stort tak og tillykke herfra!

Billedet foroven forestiller filminstruktøren William Friedkin i fuld færd med at instruere den dengang 14-årige Linda Blair i dennes absolutte signatur rolle som Regan i 1973 horror klassikeren Eksorcisten.

Filmen skulle vise sig at blive en rigtig horror klassiker på linje med Rosemarys Baby, Motorsavsmassakren og Ondskabens hotel.

Skal vi lige gense traileren:

Stadig en stærk sag den dag idag, og nu fylder instruktøren af dette horror mesterværk 85 år her 29. august. Tillykke Mr. Friedkin!

Eksorcisten er stadig hovedværket i hans filmografi, men også hans The French Connection fra 1971, Frygtens pris fra 1977 og To Live and Die In L.A. fra 1985 er “must watches”!

Men det er og bliver Eksorcisten Friedkin vil blive husket for.

Eksorcisten blev i 1973 frigivet i 24 biografer i USA og Canada i slutningen af ​​december. Publikum strømmede til filmen og ventede i lange køer under det kolde vintervejr og mange så filmen mere end en gang på trods af de blandede kritiske anmeldelser. Nogle seere havde uheldige fysiske reaktioner, ofte med besvimelse eller opkast til følge over de scener som filmens hovedperson, der gennemgik en realistisk cerebral angiografi og onanererede med et krucifiks. Der var  tilige rapporter om hjerteanfald og aborter og et psykiatrisk tidsskrift beskrev om “film neuroser” udløst af filmen. Mange børn blev taget i at se filmen, hvilket førte til anklager, som censur rådet havde indkvarteret hos Warner Bros. ved at give filmen en R-rating i stedet for den X, de mente den fortjente for at sikre dens kommercielle succes. Et par byer forsøgte desuden at forbyde filmen direkte eller forhindre børn i at se den og forskellige årsager holdt filmen fra en hjemmevideo udgivelse indtil 1999.

Den kulturelle samtale omkring filmen, som også omfatter behandlingen af romersk katolicisme, hjalp den med at blive den første gyserfilm, der blev nomineret til Oscar for bedste film. Det var den bedst  indtjenende R-rangerende gyserfilm, indtil udgivelsen af filmen It i 2017.

Exorcisten har haft en betydelig indflydelse på populærkulturen og har modtaget kritisk anerkendelse. Den engelske filmkritiker Mark Kermode udnævnte den til sin “favorit film gennem tiderne”. Så sent som i 2010 valgte Library of Congress at filmen skulle bevares som en del af dets nationale filmregister som værende “kulturelt, historisk eller æstetisk signifikant”.

En hård “fødsel”:

Friedkin gik i ekstraordinære længder med at manipulere skuespillerne, der minder om den gamle Hollywood-regierstil for at få de ægte reaktioner, han ville have.

Både Blair og Ellen Burstyn led voldsomt under optagelserne omkring “flyve scenerne”. De fik bla. varige rygskader, og deres smertefulde skrig var naturligvis inkluderet i filmen. Burstyn sårede ryggen efter at være landet på sit haleben, da en stuntmand rykkede hende rundt ved hjælp af et specialeffekt kabel under scenen, da Regan slår sin mor.

Ifølge dokumentaren Fear for God: The Exorcist Making, forårsagede skaden ikke permanent skade, selvom Ellen Burstyn´s skrig med smerter blev brugt i filmen.

Efter at skuespilleren William O’Malley havde bekræftet over for Friedkin, at han stolede på instruktøren, slog Friedkin ham hårdt over ansigtet for at skabe en dybt højtidelig reaktion for den sidste ritualscene. Dette fornærmede de mange katolske besætningsmedlemmer på sættet. Han affyrede også blanks uden advarsel på sættet for at fremkalde såkaldte “reactions shots”, og fortalte skuespilleren Jason Miller, at øresuppe ville ramme ham i brystet snarere end ansigtet i projektilopkastsscenen, hvilket resulterede i hans væmmede reaktion .

Til sidst fik han Regans soveværelset indbygget i en fryser, så skuespillernes åndedrag kunne ses på kameraet, hvilket krævede, at besætningen havde koldt vejrredskab.

Ja Friedkin er en “hyggelig” fætter og denne skribent har i tidernes morgen haft fornøjelsen at møde ham.

Dette var i øvrigt en udsøgt fornøjelse!.

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.