MovSer

All about movies and series

Den RIGTIGE(!!??) Dune instruktør udkommer nu for første gang i 4K formatet. TheMovser gennemgår lidt Dune historie før det nyeste Dune brag brager igennem...

Det skal vist ikke være nogen stor hemmelighed at DATOEN her på TheMovser hverken hedder Mors dag eller 24. december, men derimod den 1. oktober 2021.

Og hvad skulle der så ske der, spørger I sikkert, men er der nogle Dune fans derude har de sikkert også ryddet deres kalender for diverse “ligegyldigheder” som fødselsforberedelse og begravelser, for det er jo datoen hvor Denis Villeneuve´s UTROLIGT ventede `Dune ‘får sin verdenspremiere. Og dette er vel at mærke i biografen og KUN i biografen.

For Denis Villeneuve har sammen med filmens produktionsselvskab Legendary Entertainment, modsat den også spændt ventede `Godzilla vs. Kong´, nemlig fået fuld “tilladelse” til at deres forhåbentligt kommende storværk KUN må blive vist i biograferne verden over og IKKE simultant udsendt på streaming via HBO Max. For da filmen ifølge filmens instruktør er hans hidtil bedste film(og dette siger mildest talt ikke så lidt!), og at den “er for god for streaming” plus lidt sagsanlæg, har filmens distributør Warner Bros., nu forbarmet sig over de kunstneriske talenter og har fået sig rettet ind.

Ja man kan muligvis simultanrelease en vaskeægte “turkey” som `Wonder Woman: 1984`, men `Dune`? Den går bare ikke!

Det er jo som bekendt ikke første gang at Frank Herberts 1965 science fiction klassiker er forsøgt filmet.

Denne science fictions svar på Ringenes Herre, blev første gang med mindre held udsendt på film i 1984 af kultinstruktøren David Lynch. Men den manglede lige DET(ja og DET, DET og DET), før der kunne siges “Thumps up”. Men det var ikke første gang man havde forsøgt sig.

Det Chilenske syrehoved, guru, tarotlæser og filminstruktør Alejandro Jodorowsky forsøgte allerede i 1974 at få opstartet en mildest talt temmelig syret version af værket. Han havde tidligere med b.la. økonomisk hjælp fra et andet syrehoved, nemlig John Lennon fået udsendt kultmesterværkerne Èl Topo fra 1970 og ´The Holy Mountain´ fra 1973.

Sammen med den franske producent Michel Seydoux, forsøgte Jodorowsky sammen med blandt andre musikgrupper som Tangerine Dream, Pink Floyd, Magma og Mike Oldfield at få musikken i kassen. Kunstnere som den kommende ´Alien` designer H.G. Giger, Chris Foss og tegneseriekunstneren Jean ‘Moebius’ Giraud arbejdede sammen med Jodorowsky for at skabe et storyboard bestående af 3000 tegninger, der skildrede hele filmen. Jean Giraud skulle også sørge for sæt og karakter design; Dan O`Bannon skulle stå for special effekts; og Orson Welles, Gloria Swanson, David Carradine, Mick Jagger, Udo Kier og Amanda Lear skulle agere nogle af rollerne. Filmens største “scoop” var dog Salvador Dalí. Han var indstillet til at spille kejseren og hævdede, at han ønskede at være den højest betalte skuespiller i Hollywoods historie. Han bad dengang om 100.000 dollars i timen(!!) for at medvirke i filmen. Jodorowsky foreslog(naturligvis!?) at betale ham $ 100.000 i minuttet(!!), men derefter blev kejserens scener dog væsentligt reduceret, så Dalís rolle ikke ville have sin nødvendighed af mere end 3-5 minutter med resten af hans linjer udtalt af en robot “lookalike”; Dalí indvilligede senere at få lov til at beholde “dukken” af kejseren til sit museum, som en slags byttehandel.

Men i 1976 blev det desværre opdaget, at 2 millioner dollars af de 9,5 millioner dollars budget allerede var blevet brugt til pre-produktion, og at Jodorowsky’s manuskript ville resultere i en 14-timers(!!) lang film.

Jodorowsky havde nemlig taget sig kreative friheder med kildematerialet, og efter to og et halvt år i udvikling, endte projektet til sidst med at gå i stå grundet økonomiske årsager, da 5 millioner dollars stadig manglede til at afrunde de 15 millioner dollars filmens samlede budget ville kræve.

Jodorowsky’s afvisning til at gå på kompromis med filmens samlede spilletid var dog en af hovedårsagerne til at filmen ikke blev lavet. Hollywood ønskede ikke, at filmens længde skulle overstige to timer. Jodorowsky følte derimod at 10 til 14 timer ville være en mere “hensigtsmæssigt” spilletid for filmen.

Efter filmens rettigheder bortfaldt i 1982, blev de købt af den italienske producent Dino De Laurentiis, der til sidst fik udgivet filmen i 1984, nemlig filmen `Dune´ instrueret af David Lynch.

Dette tog ganske hårdt på vores syrehoved Jodorowsky og efter et ganske mislykket forsøg på at “slå igennem” med en børnefilm, megafloppet ´Tusk´ fra 1980, var det først i 1989, med økonomisk hjælp fra Dario Argentos lillebror Claudio, at der endelig igen dukkede et mesterværk op. Denne hed `Santa Sangre´ og den 27. april kan man gennem Severin Films for første gang nogensinde erhverve sig et eksemplar af dette syremesterværk i 4K.

TheMovser kan KUN anbefale!

Men hvad siger den nu 92(!!)-årige Alejandro Jodorowsky til den opkommende `Dune` premiere?

“Jeg vil med glæde se filmen, fordi det vil være en anderledes vision, men det er ikke det samme. Det er umuligt at lave Dune.” 

Jodorowsky har heller ikke meget tilovers for David Lynchs `Dune`:

“Dune er en bog, der er ligesom Proust. Det er science fiction, men det er meget, meget litterært. Det er meget svært at finde billeder til at sætte i filmen, fordi billederne er optiske. Da jeg fik den idé at gøre det, det var i en økologisk [krise]. Jeg følte, hvad alle mennesker føler i dag. Vi er i et økologisk problem, fordi Jorden er under forandring, og den skøre præsident(udtalt under Trumps regeren) tror ikke på det. Det er Klit i begyndelsen.”

Hvorvidt Denis Villeneuve er den rigtige instruktør til jobbet er endnu uvist, men der er en masse science fiction fans der håber, at han lavet den rigtige film. Han har også en efterfølger under udvikling, så DET vil også hjælpe med at få historien fortalt på den rigtige måde.

Vi andre kan stadig kun drømme om det der KUNNE have været.

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.