MovSer

All about movies and series

“Go ahead, make my birth-day!”. Clint Eastwood fylder 90 år. TILLYKKE! “Go ahead, make my birth-day!”. Clint Eastwood fylder 90 år. TILLYKKE!
Legenden fylder 90 år, og med 65 år i Hollywood er der virkelig noget at fejre. De ikoniske roller og de ikoniske film står... “Go ahead, make my birth-day!”. Clint Eastwood fylder 90 år. TILLYKKE!

Ja sur og tvær ser han ud den gode Hr. Eastwood.

TheMovser har sendt ham en fødselsdags lagkage, men da det jo er fødselsdag nr, 90 ser han sgu alligevel lidt “grumpy” ud.

Pyt med det, vi elsker Clinten og alle hans ikoniske roller og film, så bare det at kagen ikke blev smidt ud tæller osse lidt.

Tillykke Clint!

Clint Eastwood er en af få instruktører og skuespillere, der har vundet fem Oscars. Han har fra 1971 til 2019 instrueret 36 spillefilm, 3 tv- episoder og en dokumentar.

Eastwood brød igennem som western-skuespiller i 1960´erne, først i tv-serien Rawhide, siden som The Man with no name i Sergio Leones spaghetti westerns.

Omkring dette har han b.la. udtalt:

“Jeg ønskede at spille på en måde, hvor jeg økonomiserede med ordene og samtidig skabte en komplet følelse af nærvær og følelse. Det var præcis den rolle, jeg havde stræbt efter i lang tid, en rolle, hvor jeg kunne koncentrere mig om plottet og referere til det, der var sket tidligere. Det var en lettelse oven på den frustration, jeg følte, efter at have spillet med i Rawhide i så lang tid. Jeg fik den opfattelse, at jo mindre han sagde, jo stærkere blev han, ligesom han voksede i publikums fantasi”.

Siden blev han berømt i en række hovedroller, som i filmatiseringen af Ørneborgen og ikke mindst i Dirty Harry filmene, hvor Eastwood spiller den hårdkogte betjent, Harry Callahan. Rollerne i de tidlige westerns og som Dirty Harry har givet ham et ry som et kulturelt maskulint ikon.

Han debuterede som instruktør i 1971 med gyseren Mørkets melodi, hvor han selv spillede hovedrollen. Han instruerede herefter flere film af svingende kvalitet, sideløbende med at han fortsatte som skuespiller både i egne og andre instruktørers film.

I 1990’erne fik Eastwood sit afgørende gennembrud som filminstruktør med western-filmen De nådesløse, hvor han selv spillede hovedrollen. Han havde allerede i 1976 et færdigt manuskript til denne film, men ville vente med indspilningen, indtil han selv var gammel nok til at spille hovedrollen som afdanket revolvermand. Hans skuespil i denne film er bl.a. blevet betegnet som “den mest tilfredsstillende optræden. Der er ingen som ham“.

Omkring western genren har han b.la. udtalt:

“Westerns. En for længst svunden tid, hvor pioneren, den ensomt arbejdende mand, kæmper sin kamp uden at blive anerkendt af samfundet. Ofte handler denne genre om en eller anden form for hævnakt; helten sørger selv for, at hævnen fuldbyrdes, uden at han involverer politiet. Ligesom Robin Hood. Det er den sidste maskuline frontier. En romantisk myte, forestiller jeg mig, selv om det er svært at tænke på romantik nu om dage. I en western kan du forestille dig, “Jesus, der var engang, hvor manden var alene, på hesteryg, derude, hvor ingen endnu havde ødelagt naturen.”

Filmen indbragte ham bl.a. to Oscars for bedste instruktion og bedste film. Siden har han instrueret flere film, også i andre genrer, heriblandt Mystic River og Million Dollar Baby, hvor han også selv spiller en hovedrolle.

Ved siden af filmkarrieren har Clint Eastwood også udgivet musik, og han blev i 1986 valgt som borgmester i Californien, hvor han sad på posten i to år.

“Alle undrer sig over, hvorfor jeg gad fortsætte med at arbejde her. Jeg fortsatte med at arbejde, fordi der altid var nye historier. … Og så længe folk vil have mig til at fortælle dem, så vil jeg være der for dem.”

Tak for alt for nu Clint!

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.