

Kirk Douglas 1916-2020: Vi fejrer en levet legendes liv med denne tribute.
NyhederFilm Nyheder februar 9, 2020 Kasper 0

Hvis man er af yngre dato og vokset op med Indiana Jones, fessor terninger eller Marvel film, vil man nok mest “kende” Kirk Douglas som Michael Douglas´s far.
Dette er lidt synd, så derfor vil vi her på TheMovser gerne “forynge” Kirk´s status og viderebringe nogle af de fantastiske film han nåede at medvirke i, fra hans imponerende karriere som spandt fra 1946 i filmen Den gådefulde Martha Ivers, til hans sidste film Illusion fra 2004.
58 års film herredømme med næsten 100 filmroller. Han fik aldrig en Oscar, men modtog i 1996 en æres Oscar for lang og tro tjeneste. 3 Oscar nomineringer fik han dog.
Kirk og hans karakteristiske hagekløft blev født 9. december 1916 Amsterdam, New York med det jødiske navn Issur Danielovitch Demsky. Hans forældre var jødiske immigranter, og han voksede op i diverse slumkvarterer men fik sig alligevel en fin eksamen som student.
Samtidig blev han en ferm wrestler og atlet, og med disse færdigheder arbejdede han sig op, samtidig med hurtige jobs som tjener og hotel dreng.
Men Kirk ville være skuespiller og hans talent fik ham ind på American Academy of Dramatic Arts.
Gennem Lauren Bacall fik han en hovedrolle i 1946´s Den gådefulde Martha Ivers. Og så gik det stærkt.
Så fik han en rolle i Nat over New York med bla. Burt Lancaster i 1947, og Kirk var nu nærmest fast inventar i diverse noir film, som de hed dengang.
Venter man i spænding på den kommende Batman film, skulle den være inspireret af nogle af disse som han kom til at medvirke i:
Jacques Tourneur´s sublime Out of the Past fra 1947 er her ganske obligatorisk med sine dystre s/h billeder og atmosfære.
Men det er i rollen som bokseren Midge i Mark Robsons Champion fra 1949, der for alvor fik Kirk på landkortet. Her modtog han sin første Oscar nominering.
I 1951 medvirkede han ifølge denne anmelder i hans første rigtige mesterværk, nemlig i filmen Forside-sensationen. Det var første gang han arbejdede med mesterinstruktøren Billy Wilder og filmen er stadig den dag idag en sydende og svitsende kommentar til den sentastionslystne presse og befolkning. Se den!
I 1954 får han rollen som Ulysses i Mario Camerini´s film Ulisse. Filmen er ikke nogen klassiker og næsten glemt, men en vis ung dansker ved navn Kim Larsen fra Brønshøj får den set, og er indirekte grobund for hans senere band´s fødsel, nemlig Gasolin!
Samme år får en meget vigtig film premiere for denne anmelder, og det er Richard Fleischer´s direkte Peter Jackson inspirerende En verdensomsejling under havet.
Filmen er bygget over Jules Vernes roman og er en vaskeægte science fiction/fantasy klassiker. Det var et drømmeprojekt for både Kirk Douglas og Walt Disney, og filmen blev en kæmpe succes.
Som sagt en rigtig fantasy klassiker! SE DEN!
Disney går i øvrigt stadig med planer om et remake, men se denne filmklassiker først! Effekterne holder i øvrigt stadig den dag idag!
Så i 1956 bliver vores Kirk pludselig en “seriøs” skuespiller og medvirker i den mesterlige Lust for Life om maleren Van Gogh. Han modtager en Golden Globe for rollen og er éen af de vigtigste roller i hans karriere. Se den! Filmen er instrueret af Vincente Minnelli.
1957 bliver et skelsættende år for Kirk Douglas. Her arbejder han for første gang med mesterinstruktøren Stanley Kubrick.
Kirk skaffer de økonomiske midler og sammen får de udsendt filmen Ærens vej. Filmen er éet af de største mesterværker begge har medvirket i og filmen er den dag idag et KÆMPE mesterværk om kvalmende krigsliderlige generaler og spildte ofre. UAFRYSTELIG!!
Så vender Kirk mod nord i 1958´s Vikingerne og vender hermed tilbage til Richard Fleischer efter deres dybhavs eventyr. Filmen er ikke helt så god, men næsten.
Filmen blev sakset mange steder pga. dens mange voldelige scener og attitude, bla Kirk Douglas øjeudblokningsscene med en ørn var slemme sager dengang! Filmen har alligevel min stærke anbefaling og er ifølge mig stadig éen af de bedste vikinge film nogensinde! Igen, er man til fantasy genren er den et MUST!
1960 bliver et rigtigt WATERSHED år for vores nu 44-årige superstar.
Efter mesterværket Ærens vej går han nu igen sammen med Stanley Kubrick, og sammen skaber de Kubricks absolutte verdensgennembrud, nemlig Spartacus!
Ærens vej var desværre ikke den største blockbuster, og igen hjælper Kirk Douglas ham med finanserne.
Filmen bliver en KÆMPE SUCCES: vinder 12 Oscars og til trods for Kirk Douglas på dette tidspunkt fremskredne alder, fremstår han utrolig stærk og viril. Se den for det fantastiske spektakel og tusindvis af statister uden brug af moderne cgi! Glem iøvrigt en film ved navn Gladiator, vil jeg modigt sige!
Byen uden nåde fra 1961 fremstår som éen af de mest undervurderede film med Kirk Douglas. Se den hvis du kan finde den!
I 1962 medvirker han i David Millers Lonely are the Brave, og fremstår for mig som hans bedste western, hvilket den faktisk ikke er. En film om retten til at fremstå eksistentielt og oprigtigt! SE DEN!, men bliv ikke skuffet hvis du forventer noget a la John Wayne!
Herefter går det lidt op og ned for Kirk. Han medvirker bla. i den lidt “morfar” agtige Telemarkens helte fra 1965, men i 1972 medvirker han i for mig den interessante The Master Touch af Michele Lupo. Filmen har en fantastisk lydside af Ennio Morricone og biljagten i filmen er noget af det absolut VILDESTE jeg overhovedet har set i biljagt genren! Enjoy!:
I 1978 medvirker han i Brian De Palmas Den hemmelige kraft. Filmen har ikke min deciderede anbefaling, men se den for en modig 62-årig Kirk Douglas, der stadig er klar på at springe ud i hvad som helst! Eksploderende hoveder m.m.!
Herefter fordufter det hele lidt og filmen USS Nimitz Forsvundet i stillehavet fra 1980 er nok den sidste film de fleste husker. Har heller ikke min varmeste anbefaling, men ok underholdning.
Der kan sikkert diskuteres om hvilke film jeg har “glemt” osv, men det er det der er så dejligt ved film?
Tillykke med de 103 år du trods alt stadig fik Kirk, vi savner dig allerede!
103-årige Olivia de Havilland lever forresten endnu!
Hvad siger læserne, hvilke er glemt, hvilke har jeg overvurderet?
Indtil nu ingen kommentare
Be first to leave comment below.