MovSer

All about movies and series

Thriller mesteren Brian De Palma fylder 80 år. Et stort hurra til den gamle mester! Thriller mesteren Brian De Palma fylder 80 år. Et stort hurra til den gamle mester!
Hollywood har muligvis givet ham "fingeren", men TheMovser husker naturligvis at lykønske filmmageren Brian De Palma. Nu fylder han 80 år og vi mener... Thriller mesteren Brian De Palma fylder 80 år. Et stort hurra til den gamle mester!

Han har muligvis ikke lavet en god film i de knap 25 år der er gået siden Tom Cruise for første gang “missionerede” sig ned i rollen som Ethan Hunt i Brian De Palmas første Mission: Impossible film fra 1996.

Vi snakker naturligvis om filminstruktøren Brian De Palma der 11. september i år rundede de 80 år. Hollywood har muligvis givet ham “fingeren”, men TheMovser husker naturligvis at lykønske filmmageren Brian De Palma, og vi mener ikke han er “ren kagemand!”.

For ingen kan tage hans hovedværker fra 70érne og 80érne fra ham, hvor han VIRKELIG glimtede!

Brian De Palma for begyndere:

De Palma citeres ofte som et førende medlem af den nyere Hollywood generation af instruktører. Hans instruktørstil bruger ofte citater fra andre film eller filmstilarter og har indflydelse fra filmskabere som Alfred Hitchcock og Jean-Luc Godard. Hans film er blevet kritiseret for deres vold og seksuelle indhold, men er også blevet forkæmpet af fremtrædende kritikere som Roger Ebert og Pauline Kael.

Han havde et dårligt forhold til sin far og ville i al hemmelighed forsøge at afsløre hans utroskab. Dette ville til sidst inspirere den teenagekarakter, der blev spillet af Keith Gordon i De Palmas 1980-film Klædt på til mord. Denne skulle blive én af De Palmas vigtigste film, hvor b.la. Michael Caine ifører sig dametøj!

Hans mest kendte film er Scarface fra 1983, De uovervindelige fra 1987 og som sagt den første Mission: Impossible film fra 1996.

Thrillerens mester med hints til gyser genren.

Men det er som thrillermester at De Palma virkelig skinner igennem, hvis der spørges til denne skribent.

Første gang han viste sit “værd” i denne genre, var med hans 1972 film “Sisters”.

Men det er DENNE der VIRKELIG får startet fanbasen: Carrie-filmen fra 1976:

Stadig i dag én af de mest vellykkede Stephen King filmatiseringer nogensinde, med en utrolig veloplagt Sissy Spacek i hovedrollen som den mildest talt forsømte Carrie.

I 1981 laver De Palma ifølge denne skribent hans mesterværk, der næsten når Hitchcockske højder. Han hyrer John Travolta i hovedrollen som lydmanden der opsnuser en underlig lyd i filmen Døden sletter alle spor:

Andre perler er: Phantom of the Paradise fra 1974, Stand-In for mord fra 1984 og Fanget af fortiden fra 1993.

Filmkritikere har ofte bemærket De Palmas forkærlighed for usædvanlige kameravinkler og kompositioner gennem hele sin karriere. Han indrammer ofte tegn mod baggrunden ved hjælp af et skrå vinkelbilleder. Split-screen teknikker bruger han tit til at vise to separate begivenheder, der sker samtidigt. Opdelte fokusbilleder, ofte omtalt som “di-opt”, bruges af De Palma til at understrege forgrundspersonen / objektet samtidig med at en baggrundsperson / objekt i fokus holdes. Slow-motion bruges ofte i hans film for at øge spændingen.

De Palma har reageret på beskyldninger om misogyni ved at sige: “Jeg bliver altid angrebet for at have en erotisk, sexistisk tilgang – hugge kvinder op, sætte kvinder i fare. Jeg laver spændingsfilm! Hvad mere skal der siges?”

David Thomson skrev i et indlæg til De Palma: “Der er en selvbevidst list i De Palmas arbejde, klar til at kontrollere alt undtagen hans egen grusomhed og ligegyldighed.”

Tillykke kære De Palma, det er næsten lige før vi har glemt din seneste fadæse, nemlig sidste års Domino med danske Nikolaj Coster-Waldau, Søren Malling og Paprika Steen!

 

Spread the love

Kasper

Professionel film nørd og selvlært skribent.

Indtil nu ingen kommentare

Be first to leave comment below.